Κορωνοϊός: Τον Μάϊο η άρση των απαγορεύσεων στην κίνηση- Θα γίνει σταδιακά, ερωτηματικό τι θα γίνει με τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 15:43 Κορωνοϊός: Τον Μάϊο η άρση των απαγορεύσεων στην κίνηση- Θα γίνει σταδιακά, ερωτηματικό τι θα γίνει με τα σχολεία

Το στρατηγικό σχέδιο της εξόδου και η επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού.

Με την αισιοδοξία ότι η υγειονομική όσο και η οικονομική κρίση θα αποδειχθούν μια προσωρινή παρένθεση, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ενώ οι Υπουργοί της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας και Βασίλης Κικίλιας αναφέρονται πλέον στην επιστροφή μας σε μια "ελεγχόμενη" καθημερινότητα στα τέλη Μαϊου, η οποία θα είναι στοχευμένη σύμφωνα με την στρατηγική που αναπτύσσει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.

"Το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της με μία πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές.(...)Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα", αναφέρει ο Πρωθυπουργός ενώ τονίζει "Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο να είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά".

Η χαλάρωση των μέτρων

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στον Μάιο: "Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα".

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, σημειώνει ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: "Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020." Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: "Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι' αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο".

Στέλιος Πέτσας: Επιστροφή σε φάσεις

Για το Πάσχα αλλά και την προοπτική μακρόσυρτης επιστροφής στην κανονικότητα, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1.

Αναφερόμενος στην προοπτική της σταδιακής και μακρόσυρτης επιστροφής στην κανονικότητα, ο κ. Πέτσας είπε ανάμεσα σε άλλα πως "η μετάβαση θα είναι σταδιακή, θα είναι σε φάσεις, θα είναι μακρόσυρτη, και θα είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα την μάθουν όλοι οι Έλληνες από τις 27 του μηνός και μετά για να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητάς τους. Ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας ήταν να απλώσουμε σε βάθος χρόνου την κορύφωση της πανδημίας, για να μπορέσει να αντέξει το Σύστημα Υγείας.

Γνώμονας για μετά η προστασία των ευπαθών ομάδων

"Αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα γι' αυτούς θα καθυστερήσει η επάνοδος στην κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας - ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Επίσης τα σχολεία, τα οποία έχουν μεν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις. Επίσης έχουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά σε όλο τον κόσμο- δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να νοσήσει βαριά ή να έχει σοβαρές επιπλοκές. Αυτά λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Μάιο", τόνισε ο κ. Πέτσας.

Β. Κικίλιας: Άνοιγμα των σχολείων με προϋποθέσεις

Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις, τονίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας στο "Βήμα της Κυριακής" επισημαίνοντας πως "κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους".

Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις ‪27 Απριλίου, αναφέρει ο υπουργός Υγείας και προβλέπει ότι η έως τότε τήρηση των μέτρων "θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορονοϊού".

Ιερή υποχρέωση η προστασία των ηλικιωμένων

Αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο Β.Κικίλιας είπε πως "έχουμε ιερή υποχρέωση να τους προστατεύσουμε περισσότερο από όλους. Τους ζητούμε να επιδείξουν υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση του περιορισμού που ζουν. Αποδείξαμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς. Μόλις οι επιστήμονές μας δώσουν το πράσινο φως, οι περιορισμοί θα αρθούν". Τέλος ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Θεοδωρικάκος: Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός

Στα τέλη Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου εάν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουμε μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα και των ειδικών, αλλά, όπως σημείωσε, "τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός, διότι καλή η ειδική γνώση και η τεχνοκρατική γνώση, αλλά πάντοτε οι αποφάσεις είναι πολιτικές και σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση