Αυτές θα είναι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα μετά την ιστορική "βουτιά" του Αμερικανικού πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 09:18 Αυτές θα είναι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα μετά την ιστορική "βουτιά" του Αμερικανικού πετρελαίου

Πώς διαμορφώνονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο.

Αμόλυβδη με τιμή κοντά στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο και πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από τα 0,8 ευρώ θα βρουν οι Έλληνες καταναλωτές στην αγορά μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το πρωτοφανές που καταγράφηκε χθες, το πετρέλαιο να έχει αρνητική τιμή της τάξεως των 38 δολαρίων στην αμερικανική αγορά –ήδη ανακτήθηκε το θετικό πρόσημο ύστερα από μια επίσης πρωτοφανή ανοδική αντίδραση- δεν επηρεάζει δραματικά τις τιμές λιανικής στην Ελλάδα η οποία επιβάλλει φόρους άνω του 70% στην τιμή της βενζίνης. Μάλιστα, όσο μειώνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται η αναλογία των φόρων "εμποδίζοντας" το να δούμε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές στα πρατήρια.

Τα συμβόλαια παραδόσεων αμερικανικού πετρελαίου για τον μήνα Μάιο αντέδρασαν ανοδικά τα ξημερώματα με την τιμή να αυξάνεται κατά 39 δολάρια. Έτσι, από το πρωτοφανές ιστορικό χαμηλό των -37,6 δολαρίων ανακτήθηκε μια "ισχνή" θετική τιμή της τάξεως των 1,37 δολαρίων. Η "βύθιση" σε αρνητική τιμή συνδέεται με την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου. Το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει σήμερα οπότε η μεταβολή αποτυπώνει το γεγονός ότι κανένας στη διεθνή αγορά δεν θέλει να αγοράσει πετρέλαιο για άμεση χρήση λόγω του lock down ανά τον πλανήτη. Το συμβόλαιο του Ιουνίου που είναι πιο "μακρινό" είχε νωρίτερα σαφώς υψηλότερη τιμή στα 21,39 δολάρια το βαρέλι.

Σοκ από το παγκόσμιο ιστορικό χαμηλό

Σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά, αποτελεί το πετρέλαιο τύπου brent η τιμή του οποίου –για τα συμβόλαια Ιουνίου- έφτανε νωρίτερα στα 25,37 δολάρια το βαρέλι. Απέχουμε ουσιαστικά 3-4 δολάρια από τα χαμηλά του έτους που είχαν καταγραφεί προ ημερών, πριν αποφασιστεί από τον OPEC η μείωση της παραγωγής προκειμένου να συγκρατηθεί η κατρακύλα των τιμών. Το χαμηλό του έτους –που συνιστά και χαμηλό περίπου 30 ετών καθώς αντίστοιχες τιμές είχαν καταγραφούν από τον πόλεμο στον Περσικό- έχει καταγραφεί στα 21,65 δολάρια το βαρέλι με την ετήσια πτώση να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 63,5%.

Λόγω των εορτών του Πάσχα, το νέο δελτίο προκειμένου να διαμορφωθούν οι τιμές λιανικής αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Η τιμή "χονδρικής" της αμόλυβδης έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα 0,908 ευρώ ανά λίτρο. Αν σε αυτήν προστεθεί και το εμπορικό κέρδος αλλά και ο ΦΠΑ, τότε η λιανική βγαίνει (σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο) γύρω στα 1,30-1,35 ευρώ. Βέβαια, σε πολλές περιοχές υπάρχουν τιμές λιανικής κοντά στα 1,25 ευρώ. Η τιμή χονδρικής των 0,908 ευρώ δεν είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί αυτό το διάστημα. Στις αρχές Απριλίου, είχαμε πέσει κάτω από τα 0,9 ευρώ. Είναι πιθανό ότι θα επανέλθουμε σε αυτά τα επίπεδα μέσα στην εβδομάδα οπότε σε αρκετά πρατήρια κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει αμόλυβδη στην περιοχή του 1,2-1,25 ευρώ ανά λίτρο. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου συνεχίζεται μέχρι το τέλος Απριλίου (για όποιον θέλει να είναι από τώρα έτοιμος για το φθινόπωρο) αναμένεται να υποχωρήσει και κάτω από τα 0,8 ευρώ ανά λίτρο.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η τιμή της αμόλυβδης έτσι όπως διαμορφώνεται στο διυλιστήριο, αναμένεται να κυμαίνεται στα 20 (ή και κάτω από τα 20 λεπτά) ανά λίτρο. Σε αυτή την τιμή όμως, προστίθενται φόροι που προσεγγίζουν το ένα ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή, η τιμή του διυλιστηρίου επηρεάζει το 15-16% της τελικής τιμής και οι φόροι πάνω από το 70% της τελικής τιμής ενώ τα περιθώρια κέρδους (μεταφορές, εταιρειών εμπορίας κλπ) αποτελούν το 13% της τελικής τιμής. Μάλιστα, όσο μειώνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται το μερίδιο των φόρων. Και… δωρεάν να διανέμεται το πετρέλαιο, οι φόροι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 0,9 ευρώ ανά λίτρο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση