Η «κίτρινη κάρτα» Μητσοτάκη σε Βρούτση για την τηλεκατάρτιση – Το παρασκήνιο της απόφασης για κατάργηση του προγράμματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 20:15 Η «κίτρινη κάρτα» Μητσοτάκη σε Βρούτση για την τηλεκατάρτιση – Το παρασκήνιο της απόφασης για κατάργηση του προγράμματος

«Οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο υπουργείο Εργασίας το Μαξίμου. Εν τέλει, χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού και η απόφασή του να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και να λάβουν όλοι οι επιστήμονες τα 600€.

Η δυσαρέσκεια που υπήρξε στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του υπουργείου Εργασίας ήταν αυτή που οδήγησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης και την απευθείας χορήγηση των 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Ρόλο πάντως γι’ αυτή την εξέλιξη φέρεται πως έπαιξαν και άλλες διαφωνίες που υπήρχαν για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με κάποιους να θυμίζουν με νόημα πως το μέτρο για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων με 400 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κι όχι ο αρμόδιος υπουργός…

Σε ό,τι αφορά την τηλεκατάρτιση, με το που γέμισαν τα social media με τα διάφορα ευτράπελα και μη από το πρόγραμμα, οι πρώτες καμπάνες ήχησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Όμως, το κλίμα βάρυνε η προσπάθεια του Γιάννη Βρούτση να υπερασπιστεί την επιλογή του και να σπεύσει με δηλώσεις του ν’ απαξιώσει όσους αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για «απλά ορθογραφικά λάθη» στην πλατφόρμα. Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σε άλλο μήκος κύματος, αποδίδοντας τα προβλήματα στην έλλειψη χρόνου για προετοιμασία κι αναγνωρίζοντας ευθέως ότι υπήρξαν αστοχίες.

«Οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται», ήταν έτσι το μήνυμα που έστειλε στο υπουργείο Εργασίας το Μαξίμου. Εν τέλει, χρειάστηκε, όμως, η παρέμβαση του πρωθυπουργού και η απόφασή του να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και να λάβουν όλοι οι επιστήμονες την ενίσχυση των 600 ευρώ δίχως προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για χορήγηση 800 ευρώ, όπως και στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων κι επαγγελματιών για το μήνα Μάιο, από την κυβέρνηση τονίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θ’ ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, παρά την εξέλιξη με την κατάργηση της τηλεκατάρτισης, από την πλευρά της κυβέρνησης απορρίπτουν τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «σκάνδαλο» σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στα οποία ανατέθηκε το πρόγραμμα. Όπως λένε, η πιστοποίησή τους είχε γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρεται στη δήλωση του κ. Βρούτση, πάλι με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά «αξιολόγηση των ΚΕΚ μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση