Ιστορικό χαμηλό για την τιμή της βενζίνης: Πόσο θα πληρώνουμε την αμόλυβδη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 09:22 Ιστορικό χαμηλό για την τιμή της βενζίνης: Πόσο θα πληρώνουμε την αμόλυβδη

Λιγότερα από 1,2 ευρώ στην αμόλυβδη πληρώναμε μόνο στα χρόνια της δραχμής και πριν μπει η χώρα στις περιπέτειες των μνημονίων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών και ετών διαμορφώνεται σήμερα η τιμή χονδρικής των καυσίμων κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη χαμηλότερες τιμές στα πρατήρια τόσο αύριο Παρασκευή όσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Είναι η πρώτη φορά που η τιμή χονδρικής πέφτει στα 0,896 ευρώ ανά λίτρο κάτι που σημαίνει ότι η τιμή λιανικής θα κινηθεί σε πολλά πρατήρια προς τα 1,2 ευρώ ποσό που δεν το έχουν δει οι καταναλωτές από τότε που οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα πήραν την ανηφόρα.

Λιγότερα από 1,2 ευρώ στην αμόλυβδη πληρώναμε μόνο στα χρόνια της δραχμής και πριν μπει η χώρα στις περιπέτειες των μνημονίων που έφεραν δραματικές αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή χονδρικής "τσίμπησε" σήμερα περίπου δύο λεπτά αλλά μέχρι τις 30 Απριλίου που θα σταματήσει για φέτος η διάθεση του "φθηνού" πετρελαίου (σ.σ μέχρι τις 30 Απριλίου επιβάλλεται χαμηλός ειδικός φόρος κατανάλωσης 0,28 ευρώ ανά λίτρο) οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αποθηκεύσουν καύσιμο με τιμή της τάξεως των 75-77 λεπτών ανά λίτρο.

Από τις αρχές του χρόνου, η τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κατά 16% σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο. Δηλαδή, έχει υποχωρήσει από τα 1,596 ευρώ που ήταν στις 30/12/2019, χαμηλότερα από τα 1,34 ευρώ σήμερα δηλαδή κατά τουλάχιστον 25 λεπτά. Η μέση πανελλαδική τιμή διαφέρει από τις τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές στα πρατήρια ειδικά στην Αττική και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

1. Ο έμπορος αναπροσαρμόζει τις τιμές του με βάση την τιμή στην οποία προμηθεύεται ο ίδιος τα καύσιμα. Λόγω κορωνοϊού που έφερε κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων, οι προμήθειες γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα οπότε αργεί να φτάσει και η νέα τιμή (που είναι χαμηλότερη λόγω της πτωτικής τάσης) στην αντλία. Ειδικά στα νησιά οι προμήθειες πλέον μπορεί να γίνονται με ρυθμό ανά εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετά πρατήρια μπορεί να μην φανεί άμεσα η χαμηλή τιμή.

2. Η μέση πανελλαδική τιμή συνιστά μέσο όρο από τα πρατήρια που στέλνουν τις τιμές τους και υπολογίζεται με βάση και τις ποσότητες που πουλάει το κάθε πρατήριο. Έτσι, η μέση τιμή απέχει από τις φθηνότερες τιμές που εμφανίζονται σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Όσον αφορά στις μεταβολές που έχουν γίνει στα υπόλοιπα καύσιμα από τις αρχές του χρόνου, αυτές αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Η μεγαλύτερη μείωση, τόσο ως ποσοστό όσο και σε απόλυτο αριθμό, έχει γίνει στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει από τα 1,073 ευρώ ανά λίτρο στα 0,791 ευρώ με την τιμή να αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο αύριο.

Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου καθώς οι πιθανότητες να πληρώσουν από φθινόπωρο ακριβότερα για τον "κόκκινο χρυσό" είναι περισσότερες από το να πληρώσουν λιγότερα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση