"Κόβονται" δυο όροφοι από το πανύψηλο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 15:43 "Κόβονται" δυο όροφοι από το πανύψηλο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη [εικόνες]

Μενδώνη: Αποφασίστηκε το μείζον αγαθό στην περιοχή.

Την αποκοπή δυο ορόφων του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 γνωμοδότησε χθες το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δίνοντας τέλος σε μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2012 και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις αλλά και διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Το οικοδόμημα, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων λειτουργεί κανονικά εδώ και ένα χρόνο και η συνεδρίαση στην οποία ελήφθη η απόφαση ήταν κυριολεκτικά μαραθώνια.

Το θέμα της ανέγερσης της πολυώροφης ξενοδοχειακής μονάδας ετέθη στο ΚΑΣ άλλες δύο φορές μέσα στο 2019 έπειτα από αίτημα κατοίκων, με το σκεπτικό ότι το ύψος του αλλοιώνει το αισθητικό περιβάλλον της περιοχής, και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στις συζητήσεις του γνωμοδοτικού οργάνου διαπιστώθηκε ότι η τελική μελέτη ανέγερσης του κτιρίου δεν πέρασε από την κρίση του, ως όφειλε, για λόγους που θα έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω.

Υπόψιν του ΚΑΣ τέθηκε χθες ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με το οποίο ζητούσε, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης και ένα δεύτερο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των κατοίκων της περιοχής, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ.

11.000 υπογραφές κατοίκων

Στο στόχαστρο των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος είχε μπει το νεόκτιστο ξενοδοχείο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι, ενώ ήδη είχαν χορηγηθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Με μια ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) το 2019, προανήγγειλε ότι θα επανεξετάσει τις ήδη χορηγηθείσες άδειες του σχεδόν έτοιμου να λειτουργήσει νέου ξενοδοχείου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) είχε ανακοινώσει την συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα την Περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι. Το έργο της ομάδας, σύμφωνα με την αναρτημένη στη Διαύγεια απόφαση, θα περιλαμβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και καταρχήν οριοθέτηση της περιοχής μελέτης. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής θα γίνει γραπτή ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας ώστε να υπάρξουν συμπληρωματικές κατευθύνσεις για την επόμενη φάση.

Οι αποφάσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, επί της ουσίας είχαν αναστείλει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της επένδυσης. Περίπου 11. 500 πολίτες είχαν υπογράψει την διαδικτυακή διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη.

Οι δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη

Όπως δήλωσε η υπουργός ΥΠΠΟΑ στον ρ/σ ΣΚΑΪ ήταν μια δύσκολη γνωμοδότηση για την αποκοπή των δυο ορόφων του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 και των απολήξεών τους.

Σύμφωνα με την υπουργό "το θέμα έχει ξεκινήσει από το 2012 όταν βρέθηκαν αρχαιότητες, με απόφαση Τασούλα στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο ΚΑΣ, το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωμοδότησε.

Είχε προηγηθεί μια υπέρ της επένδυσης απόφαση περιφερειακή του ΥΠΠΟΑ.

Η κα Μενδώνη δήλωσε ότι είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Αποφασίστηκε το ύψος να είναι 24 μέτρα όπως προβλέπει ο νόμος."

Δείτε το ξενοδοχείο

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση