Guardian: Η Ελλάδα τα κατάφερε με τον κορωνοϊό - Έρχονται νέοι κανόνες για τον τουρισμό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 12:33 Guardian: Η Ελλάδα τα κατάφερε με τον κορωνοϊό - Έρχονται νέοι κανόνες για τον τουρισμό

Στην Ελλάδα, στον κλάδο του τουρισμού, οι επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές.

Όλες οι χώρες φέτος ετοιμάζονται για μεγάλες αλλαγές στον τουρισμό, ενώ ο Guardian αφιερώνει ειδικό άρθρο στην Ελλάδα και στο σχέδιο για επανεκκίνηση στην εποχή της πανδημίας.

"Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από ότι αναμενόταν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό", αναφέρει η εφημερίδα, σε άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για τον τουρισμό με την ΕΕ, μετά τον κορωνοϊό".

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στη βρετανική εφημερίδα, και διευκρίνισε ότι χρειάζονται "νέοι ειδικοί κανόνες" για τα ταξίδια, προκειμένου να αποφευχθεί κατά το δυνατόν τυχόν νέα εξάπλωση του ιού. "Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό νέους ειδικούς κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, τους μπουφέδες πρωινού και τα τουριστικά λεωφορεία", αναφέρει στον Guardian ο υπουργός Τουρισμού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Θεοχάρης και οι ομόλογοί του στην ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την επανεκκίνηση του κλάδου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται διάφορες προτάσεις μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων τα "πιστοποιητικά ανοσίας", ενώ είναι πιθανό να συζητηθούν και μέτρα όπως οι έλεγχοι επιβατών με θερμομέτρηση ή εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν με προορισμό άλλη χώρα.

"Θα πιέσουμε για συμφωνία πάνω σε ένα κοινό σύνολο ευρωπαϊκών κανόνων. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική από οικονομικής σκοπιάς. Εάν για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μόνο 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί μια πτήση ασφαλής, τότε προφανώς δεν θα υπάρχει πτήση".

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο τουρισμός, ένας κλάδος που απασχολεί 75 εκ. ανθρώπους, έχει επί του παρόντος "παγώσει" λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και του κλεισίματος των συνόρων. Στην Ελλάδα, όπου το 20% του ΑΕΠ εξαρτάται από αυτόν τον κλάδο, οι επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές, τονίζει η Guardian, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα μας. Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται από την αρθρογράφο με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ιταλία και η Τουρκία που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, και αναφέρεται ότι πως "η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν".

Όσον αφορά στο θερμό κλίμα της Ελλάδας, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως επιδημιολόγοι ελπίζουν ότι ο ζεστός καιρός θα φέρει μια ανάπαυλα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, αργότερα απ' ό,τι συνήθως αλλά έγκαιρα για τις περιόδους αιχμής. "Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τουριστικά πρακτορεία περιμένουν να θεσπίσουμε κανόνες που θα επιτρέψουν την είσοδο επισκεπτών. Πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία και να δείξουμε προσοχή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση