Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία από τις 11 Μαΐου - Αναλυτικά όλες οι αλλαγές [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 09:11 Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία από τις 11 Μαΐου - Αναλυτικά όλες οι αλλαγές [Βίντεο]

Μαθήματα σε γκρουπ, αποστάσεις μεταξύ των θρανίων και αντισηπτικά, τα νέα... ήθη και έθιμα.

Την επαναλειτουργία των σχολείων με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στα σχολεία θα εφαρμόζονται και θα τηρούνται αυστηροί κανόνες και μέτρα προστασίας, με γνώμονα τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού στα παιδιά.

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής σε υπο-τμήματα με ανώτατο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα τα 15 άτομα ενώ απαραίτητο... αξεσουάρ θα είναι πλέον τα αντισηπτικά.

Δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως:

-Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ανώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

-Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

-Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

-Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

 

Μέτρα υγιεινής στα σχολεία

-Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

-Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

-Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

-Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

-Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

-Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

-Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

-Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

-Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

-Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

-Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

-Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

"Έχουμε ως Κυβέρνηση επιλέξει ένα σχέδιο συντηρητικό, πιο μετριοπαθές σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών, και ξεκινάμε μία διαδικασία δυναμική: κάθε βήμα θα αξιολογείται, και θα επανεξετάζεται αν χρειαστεί στο πλαίσιο νέων δεδομένων", διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας.

 

Λειτουργία φροντιστηρίων

Όσον αφορά τα φροντιστήρια, θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου που ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Τσιόδρας: Οι 7 λόγοι που είπαμε "ναι" στο άνοιγμα των σχολείων

Τους επτά λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αποφάσισε την επανέναρξη των σχολείων εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, πλέον γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις εμφανίζονται στα παιδιά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους ενήλικους. Επίσης, τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικους. Τρίτον, όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω του 1% των συνολικών κρουσμάτων στην Κίνα ήταν παιδιά, ηλικίας έως 18 ετών.

Τέταρτον, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν, τα παιδιά μολύνονται κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον και όχι στο σχολείο, και, πέμπτον, έχουν τρεις φορές μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με τους άνω των 20 ετών και τέσσερις φορές σε σχέση με τους άνω των 65 ετών.

Τέλος, όπως διευκρίνισε η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα είναι ασυνήθιστη, ενώ είναι απίθανο να αποτελούν πρωτογενείς πηγές μετάδοσης, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαδικασίες θερμομέτρησης των μαθητών κατά την είσοδό τους στα σχολεία.

 

Πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com