Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ έπεσε ανοιχτά της Κεφαλονιάς: Ένας νεκρός - Έρευνες για 5 αγνοούμενους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 09:15 Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ έπεσε ανοιχτά της Κεφαλονιάς: Ένας νεκρός - Έρευνες για 5 αγνοούμενους

Έχουν εντοπιστεί συντρίμμια από ιταλικά και νατοϊκά πλοία που ερευνούν στο σημείο.

Ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ κατέπεσε χθες Τετάρτη 29 Απριλίου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ αφού είχε απογειωθεί από καναδική φρεγάτα. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας.

Έχει εντοπιστεί ένας νεκρός περίπου 20 ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών υδάτων.Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε αγνοούμενους.

Έχουν εντοπιστεί συντρίμμια από ιταλικά και νατοϊκά πλοία που ερευνούν στο σημείο.

Με το πρώτο φως συνεχίζονται οι έρευνες 85 χλμ δυτικά της Κεφαλονιάς. Οι ιταλικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την έρευνα και διάσωση, ζήτησαν τη συνδρομή της Ελλάδας.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 6 άτομα, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Καναδά HMCS Fredericton (FFH 337) που ανήκει στη νατοϊκή δύναμη SNMG2, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Το χρονικό της εξαφάνισης από τα ραντάρ

Έχουν εντοπιστεί και συντρίμμια από ιταλικά και νατοϊκά πλοία που ερευνούν στο σημείο.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη ότι έχασαν την επαφή με ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton, το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO. Η καναδική φρεγάτα Fredericton συμμετέχει στη νατοϊκή άσκηση "Reassurance".

"Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας", ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή. "Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή", προστίθεται. Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Στο ελικόπτερο, που συνήθως έχει τετραμελές πλήρωμα, επέβαιναν κατά πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera έξι στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης "την εξαφάνιση ελικοπτέρου" των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας".

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχει ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Μετέβη στη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες να εντοπιστούν τα στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση