Τσίπρας: Κάνουμε τα λιγότερα τεστ σχεδόν από όλη την Ευρώπη - Αχρείαστο το ρίσκο με τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 13:07 Τσίπρας: Κάνουμε τα λιγότερα τεστ σχεδόν από όλη την Ευρώπη - Αχρείαστο το ρίσκο με τα σχολεία

«Η κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα, βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά».

Για πρωτόγνωρη κρίση, που «έχει να κάνει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και το σήμερα και το αύριο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Η διαχείριση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στους ανθρώπους «που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής» και βρέθηκαν μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις, έβαλαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Σε ανθρώπους που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» μένοντας κλεισμένοι σπίτι τους, πολλές φορές με δραματικά μειωμένο εισόδημα και δραματικά αυξημένη αγωνία για το αύριο.

«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί "ήρωες", μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Όλος αυτός ο κόσμος, ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε καμία λευκή επιταγή, ιδίως για πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του. Αν μας έδωσε κάτι είναι χρόνο, για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, που αντιμετωπίζουν το δημόσιο ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος, υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έκανε μόνιμες προσλήψεις. «Είπατε πως κάνατε σε λίγες μέρες όσα δεν γίνανε επί δεκαετίες. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε κι αυτούς συμβασιούχους» είπε χαρακτηριστικά. «Επί χρόνια μνημονίων πρωτοστατήσατε σε απολύσεις, ήταν η άποψή σας, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ» πρόσθεσε. «Δεν προσλάβατε μόνιμους,  και τους επικουρικούς τους αφήνετε να φύγουν».

Αναφορικά με τις εξετάσεις για κορωνοϊό, ο κ. Τσίπρας είπε πως η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ στην ΕΕ, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως οι ανακοινώσεις του επέτειναν την αίσθηση ανασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίηση» πως τώρα η ευθύνη είναι ατομική, «το ακριβώς αντίθετο μήνυμα έπρεπε να εκπέμψετε, οι πολίτες εξάντλησαν το καθήκον τους κι εξαντλήθηκαν και οι ίδιοι, είναι η σειρά της κυβέρνησης και της πολιτείας να πράξει το καθήκον της με σχέδιο που θα εκπέμπει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια».

Για τα σχολεία ο κ. Τσίπρας ρώτησε ποια είναι η λογική για το άνοιγμα γυμνασίων και λοιπών τάξεων λυκείων πλην της Γ' στις 18 Μαΐου και για τη σκέψη που είναι ανοιχτή για το θέμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

«Σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε να πάρετε μια απόφαση που ενέχει κινδύνους, ρίσκο. Γιατί παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο, τα σχολεία ανοίγουν για να κλείσουν σε 20 μέρες» πρόσθεσε, αποδίδοντας το ρίσκο αυτό «στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη να προσποιηθείτε πως τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα».

«Η κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα, το ξέρουμε και το ξέρετε» σημείωσε.

Για τις μάσκες ο κ. Τσίπρας ρώτησε γιατί τον Μάρτιο ήταν «ανώφελη έως επικίνδυνη» η χρήση τους αλλά τον Μάιο είναι επιβεβλημένη και μάλιστα με πρόστιμο.

«Η στάση σας εκπορεύεται από την ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία, ευκαιρία για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία, ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν συμφέροντα, μεγάλους εργοδότες και κάποιους φίλους σας, ευκαιρία να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό ανεξέλεγκτο και αλαζονικό σύστημα εξουσίας που είναι κοινό μυστικό πως έχει κομματικές αναφορές και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού».

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση