Mητσοτάκης: Τρίμηνη παράταση στην α' κατοικία και κρατική επιδότηση μισθού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 13:59 Mητσοτάκης: Τρίμηνη παράταση στην α' κατοικία και κρατική επιδότηση μισθού

Mητσοτάκης: Τρίμηνη παράταση στην α' κατοικία και κρατική επιδότηση μισθού.

Πέντε νέα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα:

"Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας -τόνισε ο πρωθυπουργός- το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές" και συμπλήρωσε: "Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, λέγοντας "επίσης κατά την δοκιμασία του κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020" .

Επιπλέον ανέφερε ότι για την πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.00 από τον υπουργό Εργασίας.

Όλα τα εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων θα διατηρηθούν. "Τις επόμενες μέρες -είπε- θα ανακοινώσουμε νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που πλήττονται τον Μάιο. Θα ανακοινώσουμε & σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό, που δέχεται πλήγμα".

"Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα ανακοινωθεί πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery "που μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο της επιχορηγήσεις & όχι τα δάνεια".

"Πετύχαμε τον πρώτο υγειονομικό στόχο - Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν"

"Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.

"Τους τελευταίους 2 μήνες η κυβέρνηση προστάτεψε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας των πολιτών" ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή σημειώνοντας:

"Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός". Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: "Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κλίνες covid διαθέσιμες, που ελπίζουμε να μην τις χρειαστούμε. Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν".

Αναφερόμενος στην κρίση της πανδημίας ο πρωθυπουργός είπε: " Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη".

"Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβατήριο για την ανάταξη"

"Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης", είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να συμπληρώσει: "Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει".

"Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών", είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις & χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ, ενώ για τη στήριξη της δημόσιας υγείας ανέφερε: "Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένα πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε".

"Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα"

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλά δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει "ξοδέψτε" χωρίς να λέει πότε και για ποιους" και είπε χαρακτηριστικά: "Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε "ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε πει ότι αν χρειαστεί έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Αν το κάναμε θα είχαμε πληρώσει 57 εκατ. σε περιττές αποζημιώσεις. Αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μας ζητούν να αγγίξουμε το απόθεμα".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση