Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστάτωση από τα 6 Ρίχτερ στην Κρήτη - Μετασεισμοί και μίνι "τσουνάμι" (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Μαΐου 2020 20:14 Αναστάτωση από τα 6 Ρίχτερ στην Κρήτη - Μετασεισμοί και μίνι "τσουνάμι" (βίντεο)

Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο η ένταση της δόνησης ήταν 5,9 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν σε βάθος 19 χιλιομέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και το επίκεντρο 90 χιλιόμετρα νότια μεταξύ Ιεράπετρας και 'Αρβης.

Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.

Δύο νέες δονήσεις νότια της Ιεράπετρας και της Άρβης

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.

Δέκα λεπτά μετά τον σεισμό καταγράφηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δόνηση 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 102 χλμ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, ενώ μια ακόμη δόνηση καταγράφηκε στις 4:33, με ένταση 4,8 Ρίχτερ, 122 χλμ νότια της 'Αρβης και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Αναστάτωση από τα 6 Ρίχτερ στην Κρήτη - Μετασεισμοί και μίνι "τσουνάμι" [βίντεο]

Πυροσβεστική: Δεν υπάρχουν ζημιές

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Χουλιάρας: Η μεγάλη απόσταση απο το νησί ειναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας

Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει: "Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιομετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε λιγο θα έχουμε περισσότερα απο την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση απο το νησί ειναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας".

 

Μίνι "τσουνάμι" σε Χρυσή και Άρβη μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ

Ο σεισμός που ανησύχησε την Κρήτη και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Λασίθι και Ηράκλειο το απόγευμα του Σαββάτου, προκάλεσε μίνι τσουνάμι στο νησί της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι. Οι φωτογραφίες από το σημείο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το βίντεο από το neakriti.gr:

Κρήτη σεισμός
 
πηγή: thetoc.gr