Στον αέρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Μέσα Μαΐου μέτρα για τον εσωτερικό τουρισμό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 14:16 Στον αέρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Μέσα Μαΐου μέτρα για τον εσωτερικό τουρισμό

Εν αναμονή σχεδίου Κομισιόν για αερομεταφορές , ομαλή η εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκρατημένη ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής εικόνα από την πρώτη ημέρα άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα που ξεκίνησαν να λειτουργούν, εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας όμως ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι σταδιακή και δυναμική, ενώ ταυτόχρονα προϊδέασε για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τη στήριξη ιδίως του τουρισμού και της εστίασης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο πιο γρήγορης άρσης των επόμενων περιορισμών, εφόσον όλα πάνε καλά, ο κ.Πέτσας απάντησε: «Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Δεν θα πάμε βιαστικά αλλά προσεκτικά». Επισήμανε εξάλλου ότι αξιολογούνται πολλοί δείκτες όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, όχι μόνο ο δείκτης θανάτων, και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι προσεκτική και θα λαμβάνει υπόψη όλες τις εξελίξεις καθημερινά.

Σημείωσε ότι σήμερα εκεί που ενδεχομένως υπήρχε μία αβεβαιότητα, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η εικόνα είναι ομαλή χωρίς προβλήματα, το ίδιο και στα καταστήματα που άνοιξαν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ εγκωμίασε την υπευθυνότητα των Ελλήνων, καθώς οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα.

Δέχθηκε όμως πολλές ερωτήσεις και για τα επόμενα βήματα ιδίως όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

Υπενθύμισε ειδικότερα ότι όσον αφορά στην εστίαση το αρχικό πλάνο προβλέπει να ανοίξουν τα καταστήματα στις αρχές Ιουνίου. Όμως, πρόσθεσε, σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης θα δει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ανοιχτά καταστήματα με ασφάλεια, αλλά και ικανοποιητικό τζίρο.

Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζιών έξω και των δημοτικών τελών, επισήμανε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συζητά με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο πλαίσιο για να αντέξουν τα καταστήματα τη διαφαινόμενη μείωση εσόδων, αφήνοντας ανοιχτή τη διεύρυνση των τετραγωνικών ή και τη μείωση των δημοτικών τελών.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι το σχέδιο θα προχωρήσει σε διαφορετικά στάδια, καθώς είναι άλλο πράγμα το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που θα γίνει κανονικά βάσει του σχεδιασμού, αλλά όσον αφορά στα εποχικά, επισήμανε ότι εκεί το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρξει μία διοικητική εντολή, αλλά να νιώσει ο επιχειρηματίας ότι θα έχει τζίρο και θα εξασφαλίσει επισκέπτες, ώστε να προσλάβει προσωπικό ή να προχωρήσει σε μία ανακαίνιση. Επισκέπτες θα έχουμε μόνο εάν λυθεί το θέμα των μεταφορών, επισήμανε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία να ανατεθεί στην Κομισιόν να συντάξει μελέτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδίως για τις αερομεταφορές. Το σχέδιο αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, θα παρουσιαστεί και ένα ειδικό σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου για τον εσωτερικό τουρισμό, ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι του κλάδου τι στήριξη θα έχουν.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι Γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται να αποθαρρύνουν τους πολίτες της χώρας τους να κάνουν τουρισμό εκτός Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε διπλωματικά πως το βασικό είναι η εξομάλυνση των μεταφορών πάντα με προστασία της δημόσιας υγείας, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει θεμελιωθεί πάνω σε τέσσερις βασικές ελευθερίες, εκ των οποίων η μία αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και καταλήγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει δυσανάλογη παράταση των περιορισμών ως προς αυτό, για αυτό και πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ όλα τα αναγκαία μέτρα για επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών.

Ερωτηθείς πάντως ειδικότερα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο κ.Πέτσας απάντησε απλώς: «Είμαστε λίγο μακριά ακόμη από αυτό, πάμε βήμα βήμα».

Βίκυ Σαμαρά

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση