Σήμερα οι αποφάσεις για τη στήριξη του Πολιτισμού – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με αρμόδιους υπουργούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 09:40 Σήμερα οι αποφάσεις για τη στήριξη του Πολιτισμού – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με αρμόδιους υπουργούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες καλοκαιρινές παραστάσεις.

Μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των καλλιτεχνών αλλά και την έναρξη ορισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων με συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι ορίζονται από τους ειδικούς σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Eργασίας και Oικονομικών προκειμένου να συζητήσουν την ενίσχυση μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ του συγκεκριμένου κλάδου που εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Bουλή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες καλοκαιρινές παραστάσεις.

"Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν καθώς η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κόσμο του πολιτισμού". Παράλληλα πρόσθεσε "θα πρέπει να δούμε αν και με ποιο τρόπο, θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι". Πολλά ωστόσο θα κριθούν από την πορεία της νόσου προκειμένου η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας να ανάψει το πράσινο φως.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Οι καλλιτέχνες των οποίων η σύμβαση είχε λήξει πριν τη λήψη των μέτρων, θα μπορούν να λαμβάνουν το ποσό των 800 ευρώ, με αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών τους. Επίσης το επίδομα θα λάβουν καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού που έχουν ενεργές συμβάσεις. Οι ωρομίσθιοι, ηθοποιοί, ταξιθέτες κ.λπ. δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Οι μακροχρόνια άνεργοι από τον χώρο του πολιτισμού εντάσσονται σε προγράμματα αντίστοιχα με βοηθήματα σε ανέργους.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε πως μεταφέρθηκε το ποσό των 15 εκ. ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού για δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών προγραμμάτων -όπως animation, χορός.

Αποφάσεις για τα θέατρα

Για να βοηθηθούν οι θίασοι να επιβιώσουν, αλλά και οι θεατρικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη αποφάσισε, επίσης τα εξής:

Η θεατρική περίοδος 2020-2021, επεκτείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Η θεατρική περίοδος 2019-2020 παρατείνεται και πέραν του φθινοπώρου 2020- ως την 31 Μαΐου 2021, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθείσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους.

Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστροφή των επιχορηγηθέντων ποσών.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση