Ενημέρωση Τσιόδρα: 21 νέα κρούσματα, τα 11 σε δομή των ενόπλων δυνάμεων - 1 ακόμη θάνατος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 19:35 Ενημέρωση Τσιόδρα: 21 νέα κρούσματα, τα 11 σε δομή των ενόπλων δυνάμεων - 1 ακόμη θάνατος

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μια ενθαρρυντική προσέγγιση για αντιμετώπιση του ιού που αφορά τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα.

21 νέα κρούσματα, με 11 εξ αυτών να αφορούν υγειονομική δομή ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Μέχρι σήμερα τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 2663 συνολικά, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε 1 ακόμη θάνατος, φθάνοντας συνολικά τους 147.

Αναφορικά με την φιλολογία για τρόπο καταγραφής θανάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: "Ο αντικειμενικός τρόπος καταγραφής είναι όταν οποιοσδήποτε ασθενής είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκό κέντρου που έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικός και δεν μπορούμε να διακρίνουμε πόσο επέδρασε ο ιός στο θάνατο. Εάν είχαμε το ελεύθερο να πούμε το ποσοστό τότε θα υποεκτιμούσαμε τους αριθμούς. Αυτό δεν έγινε στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου. Αν είναι δυνατόν. Ακολουθούμε την επιστημονική πρακτική και δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν είχε την τυπική εικόνα της νόσου" σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μια ενθαρρυντική προσέγγιση για αντιμετώπιση του ιού που αφορά τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα. Χθες σε ανακοίνωση ολλανδών επιστημόνων, γινόταν λόγος ορισμένα τέτοια αντισώματα. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα των ομαδικών αθλημάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπήρξε επιφύλαξη στην επιτροπή για τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή, όπως οι πολεμικές τέχνες. Δεν είναι η ώρα να ξεθαρέψουμε πέρα από τις κατηγορίες της ατομικής σωματικής άθλησης και της προπόνησης, είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα των μασκών, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι προτεραιότητα από όλους για την χρήση της ιατρικής χειρουργικής μάσκας είναι μόνο στο νοσοκομεία. Η μη ιατρική μάσκα σκοπεύει να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν τη χρησιμοποιείς σωστά, είπε και πρόσθεσε πως ναι χρειάζεται προσοχή. Θα βοηθήσει γύρω στο 15% σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ομάδες του εξωτερικού, είπε.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι συλλογική η προσπάθεια άρσης των μέτρων. Η έκβαση της φάσης αυτής κρίνεται στις λεπτομέρειες, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα περιστατικά συγχρωτισμού και take away ποτών. Όπως είπε έγιναν 6 συλλήψεις από ελέγχους χθες. "Οι ιδιοκτήτες πρέπει να συμμορφωθούν. Προκαλούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας όσο και τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης" είπε.

Τέλος αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν στην Αγία Παρασκευή. "Δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν αλλά σε κάποιους που δεν αντιλαμβάνονται στη σοβαρότητα της κατάστασης. Την Τρίτη το βράδυ επιδόθηκαν σε ακρότητες απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ισχυρές δυνάμεις ΕΛΑΣ στο χώρο και η πλατεία Αγ. Ιωάννου θα παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση