Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξενοδοχεία: Πώς σχεδιάζουν να λειτουργήσουν όσα ανοίξουν φέτος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 12:50 Ξενοδοχεία: Πώς σχεδιάζουν να λειτουργήσουν όσα ανοίξουν φέτος

Διάφορα σενάρια εξετάζονται για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, κάποια από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας αλλά όχι όλα, σκοπεύουν να ανοίξουν οι μεγάλοι όμιλοι τον Ιούλιο, ενώ όσοι έχουν μονάδες 12μηνης λειτουργίας εκτιμούν πως η επανέναρξη την 1η Ιουνίου ενδέχεται να είναι άσκοπη, απουσία ζήτησης από το εξωτερικό. Όλοι περιμένουν αφενός τους κανόνες λειτουργίας και αφετέρου τα μέτρα στήριξης του κλάδου που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αλλά ήδη οι περισσότεροι κάνουν τα δικά τους πλάνα προστασίας από την πανδημία.

Με το 50% των δωματίων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, ένα σενάριο που εξετάζουν πολλοί- και αναμένουν πως θα επιβληθεί –είναι αυτό της περικοπής των διαθέσιμων προς μίσθωση δωματίων τους στο 50% τουλάχιστον ,ούτως ώστε να διασφαλιστεί κατ΄αρχήν η δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων. Αλλά και σε αυτό το σενάριο οι επιμέρους ρυθμίσεις είναι πολλές:

Μιλούν για σύνδεση δωματίων με ξαπλώστρες σε παραλίες και πισίνες,ώστε να είναι αποκλειστικής χρήσης. Προγραμματίζουν ακόμη τη σύνδεση των δωματίων με συγκεκριμένα τραπέζια στους χώρους ενδιαίτησης και ενδεχομένως και διαφορετικά ωράρια και για τρία γεύματα , ούτως ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός ακόμα και μετά τη μείωση της πληρότητας κατά 50%.

Το σερβίρισμα θα γίνεται επίσης με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και οι μπουφέδες κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα υφίστανται καθόλου φέτος σε πολλά resorts.Σχεδιάζουν επίσης πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας που απαιτούν όμως περισσότερα άτομα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης. Όμως και στα δωμάτια πολλές από τις υπηρεσίες επανασχεδιάζονται:

Συμπίπτουν κατά το δυνατόν οι επισκέπτες. Και το room service θα έχει την τιμητική του. Τα εντός δωματίων γεύματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει την επαφή.

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να πει πως σχεδιάζονται διακοπές –καραντίνα που θα προστατεύουν τους πελάτες από την επαφή με άλλους πελάτες και το προσωπικό .

Γιατί ο απόλυτος φόβος για τους Έλληνες ξενοδόχους είναι η εκδήλωση ενός εσωτερικού επιδημικού φαινομένου, που πέραν όλων των άλλων, θα καταστρέψει και τη φήμη τους. Πολλοί αναζητούν και πιστοποίηση ασφαλών διαδικασιών και κυρίως ασφάλιση από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η οποία για ορισμένους θα πρέπει να περιλαμβάνει την αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Ωστόσο δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να αντέξουν αυτό το επιπλέον κόστος το οποίο συνεπάγονται όλες οι παραπάνω διαδικασίες. Ούτε έχουν την παραμικρή βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν πελάτες για να γεμίσουν ακόμα και κάποιες από τις μονάδες που θα λειτουργήσουν έστω και με 50% πληρότητα.

Αύξηση τιμών

Καθίσταται σαφές πως όσοι Έλληνες ή ξένοι περιμένουν πως φέτος θα υπάρξουν ανταγωνιστικές τιμές, απουσία ζήτησης από το εξωτερικό ή και απαγόρευσης έλευσης από το εξωτερικό, ενδεχομένως να απογοητευτούν. Είναι πιθανόν σε πολλά από τα ελληνικά ξενοδοχεία πεντάστερα αλλά και τετράστερα ξενοδοχεία που θα αποτολμήσουν να ανοίξουν, οι τιμές να είναι τουλάχιστον αρχικά , υψηλότερες από πέρυσι.Το κατά πόσον ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης θα φέρει σύντομα ισορροπία στις τιμές μένει να φανεί..

Ακόμα ένα σενάριο που επεξεργάζονται οι Έλληνες ξενοδόχοι , όχι για τους Έλληνες αλλά για τους ξένους επισκέπτες – όταν και εφόσον αυτοί επιτραπεί να έλθουν -, είναι αυτό της σχεδόν κυριολεκτικής ομαδικής καραντίνας. Δηλαδή ένα γκρουπ ξένων τουριστών να χωροθετείται σε συγκεκριμένη πτέρυγα του resort ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους.

Ακόμη πιο περίπλοκες είναι οι προκλήσεις για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας καθώς αυτά αναμένεται να ανοίξουν ένα μήνα νωρίτερα , την 1η Ιουνίου. Πάντως αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που δεν επιθυμούν να ανοίξουν τις μονάδες τους.

Πηγή: Καθημερινή