Η δεύτερη φάση της άρσης της καραντίνας - Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 09:37 Η δεύτερη φάση της άρσης της καραντίνας - Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου

Η χώρα έχει να κερδίσει και άλλα στοιχήματα για να υπερισχύσει του ιού.

Λιγότερες από τρεις ημέρες έχουν απομείνει για να κάνει η χώρα το δεύτερο βήμα επιστροφής στην προ κορωνοιού κανονικότητα.

Πρόκειται για το νέο "πακέτο" άρσης των περιοριστικών μέτρων που ακολουθεί εκείνο της 4ης Μαΐου μετά, από σχεδόν δύο μήνες καθολικού lockout.

Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προτρέποντας τους πολίτες να μην "χαλαρώσουν". Είναι πάρα πολύ εύκολο το success story που κτίσαμε να μετατραπεί σε νέα αμφίρροπη μάχη με την πανδημία.

‘Ήδη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός με τις νυχτερινές συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων στις πλατείες της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων της χώρας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και χθες στα περιστατικά αυτά προσπαθώντας να συνετίσει όσους τις περασμένες ημέρες βγήκαν στους δρόμους.

"Πετύχαμε το στόχο μας, δημιουργήσαμε μια γραμμή άμυνας, μην κάνουμε το λάθος και πιστέψουμε ότι έχει κριθεί μάχη" δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη που σέβεται τους συμπολίτες του και προστατεύει την υγεία των φίλων του και της οικογένειας τους. "Δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά, οι συγκεντρώσεις στις πλατείες" τόνισε και υπενθύμισε ότι ο κορωνοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα.

Πάντως εκτός από τις πλατείες η χώρα έχει να κερδίσει και άλλα στοιχήματα για να υπερισχύσει του ιού.

Τη Δεύτερα ανοίγουν μετά από δύο μήνες τα σχολεία. Πρώτοι θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ Λυκείου για να ακολουθήσουν την Δευτέρα 18 Μαΐου εκείνοι της Α’ και Β’ Λυκείου.

Έχουν ήδη ληφθεί αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Τα σχολεία έχουν απολυμανθεί, έχουν διανεμηθεί από τους Δήμους αντισηπτικά διαλύματα. Επίσης έχουν θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των μαθητών εντός των τάξεων, ενώ θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες διαλείμματα και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Οι μαθητές θα μπορούν (προαιρετικά) να μην φορούν μάσκα στη τάξη ή στα σχολικά πούλμαν. Επίσης θα μπορούν να παραμείνουν σπίτι εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας για τους ίδιους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τους.

Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια, αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Και εκεί θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας.

Σηκώνονται επίσης τα ρολά στις λοιπές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (πλην εμπορικών κέντρων) που δεν είχαν ανοίξει την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με βάση τα τετραγωνικά.

Συγκεκριμένα έως 20 τμ θα μπορούν να εισέρχονται τέσσερα άτομα. Από 20 έως 100 τμ – τέσσερα άτομα και ένα άτομο για κάθε 10 τμ.

Άνω των 100 τμ - 12 άτομα και ένα άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ

Άνω των 300 τμ που εκτείνεται σε παραπάνω από ένα επίπεδο ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή ένα άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Και για τα καταστήματα που ανοίγουν από Δευτέρα ισχύει το διευρυμένο ωράριο με ώρα ανοίγματος στις 10 το πρωί.

Η μάσκα είναι προαιρετική για τους πελάτες και υποχρεωτική για τους υπαλλήλους.

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν επίσης τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αλλά και θα μπορούν να διατίθενται στις λαϊκές αγορές βιομηχανικά είδη.

Την ίδια ημέρα ξανακάθονται πίσω από το τιμόνι οι εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης. Η μάσκα προστασίας αλλά και τα γάντια είναι υποχρεωτικά τόσο για τους εκπαιδευτές όσο και για τους εκπαιδευόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής (κατόπιν ραντεβού), ΚΤΕΟ, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα υπολογιστών, αλλά και τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση