Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού: Έτοιμη (σχεδόν) η Ελλάδα να δεχθεί τουρίστες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 13:42 Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού: Έτοιμη (σχεδόν) η Ελλάδα να δεχθεί τουρίστες

Η Ελλάδα θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα δεχθεί τουρίστες λόγω καλών επιδόσεων στην εξέλιξη της πανδημίας.

Μπορεί η τουριστική αγορά να δέχεται ανυπολόγιστο πλήγμα λόγω του κορωνοϊού, ο τομέας του Τουρισμού εντούτοις θα είναι και αυτός που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία ξανά στην επιφάνεια. Αυτό τουλάχιστον σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (World Travel & Tourism Council -WTTC) σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με το report του WTTC, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι από τις ισχυρότερες αγορές όσον αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού χώρου και ο τομέας αυτός θα είναι το "κλειδί" για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μετά το πέρας της επιδημίας του COVID-19.

Όπως δήλωσε μάλιστα η πρόεδρος του World Travel & Tourism Council Gloria Guevara, η έκθεση οικονομικού αντίκτυπου για το 2020 δείχνει πόσο θεμελιώδης ήταν ο τουριστικός κλάδος πέρσι για την ελληνική οικονομία και πως η ισχυρή ανάπτυξή του ήταν αποτέλεσμα της επιτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής που επικεντρώθηκε στην παράταση της σεζόν πέρα ​​από το καλοκαίρι, η οποία και οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

"Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να επιδοκιμαστεί για την απίστευτα γρήγορη ανταπόκρισή της στον COVID-19, επιβάλλοντας περιορισμούς ακόμη και πριν ο ιός φτάσει στη χώρα. Έκτοτε, η κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα και πρότυπα που θα οδηγήσουν τη χώρα σε γρήγορη ανάκαμψη. Παράλληλα η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα καλωσορίσει τουρίστες" τονίζει χαρακτηριστικά.

"Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας θα είναι ο τομέας στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και φέρνοντας επισκέπτες στη χώρα, με θετικές επιπτώσεις για όλη την τουριστική αλυσίδα. Μέχρι τότε, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην προστασία αυτού του τομέα - τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας - που επί του παρόντος αγωνίζεται για επιβίωση, με περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χάνονται το 2020" αναφέρει.

Η συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Η δημοσίευση του World Travel & Tourism Council, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα ταξιδιών και Τουρισμού, αποτυπώνει τη μεγάλη συμβολή του κλάδου για την ελληνική οικονομία το 2019.

Στο Economic Impact Report (EIR) για το 2020 υπογραμμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά ο κλάδος υποστήριξε σχεδόν 850 χιλιάδες θέσεις εργασίας, περισσότερες από μία στις πέντε (21,7%) του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η συμβολή του στο ΑΕΠ το 2019 ήταν 39,1 δισ. ευρώ ή 20,8%, αυξημένη κατά 12,1% σε σχέση το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η ανάλυση αναφέρει επιπλέον πως οι ταξιδιωτικές δαπάνες συνολικά έφτασαν τα 21,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύσει σχεδόν το ένα τρίτο (30,1%) των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Η έκθεση βέβαια καταδεικνύει την εξάρτηση της οικονομίας από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Η παγκόσμια εικόνα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού ξεπέρασε το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο 2,5% για ένατη συνεχή χρονιά. Ο τομέας υποστηρίζει μία στις 10 θέσεις εργασίας (330 εκατομμύρια εργαζόμενους), δημιουργώντας μία στις τέσσερις από όλες τις νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: capital.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση