Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 11:04 Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων

Αποκαλυπτικός για τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μέσα στον Μάιο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση τα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από το "κούρεμα" των ενοικίων ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να κάνουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Η επιδότηση των στεγαστικών δανείων ακόμη και των ενήμερων πολιτών πριν ξεσπάσει η κρίση θα διαρκέσει για 6 έως και 9 μήνες και τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης θα κινείται σε επίπεδο άνω του 50%. Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον για τους κλάδους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση. Ευαίσθητοι κλάδοι θα τύχουν και φορολογικών ελαφρύνσεων με τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση να εξειδικεύονται επίσης μέσα στο επόμενες εβδομάδες

Αποκαλυπτικός για τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας. Όπως υποστήριξε, η πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει από αύριο ενώ ήδη από τα ξημερώματα που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν υποβληθεί οι οριστικές αιτήσεις από 438 επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με αξιοποίηση του περίφημου προγράμματος Sure θα υλοποιηθεί από τον Ιούνιο ακόμη και αν μέχρι τότε δεν έχουν φτάσει τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία εκτιμώνται στα 1,4 δις. ευρώ από τον κ. Σταϊκούρα. Δηλαδή, η Ελλάδα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις χρηματοδοτώντας το με ίδιους πόρους μέχρι να έρθουν τα χρήματα από την Ευρώπη. Πάντως, αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα στηρίζονται οι εργαζόμενοι συγκεκριμένων κλάδων (π.χ τουρισμός, εστίαση κλπ) και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο θα μπορεί να φτάνει ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να γίνεται χρήση, όχι όμως και κατάχρηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ποιες θα είναι οι μειώσεις φόρων

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι η κυβέρνηση σε θέση να αποκαλύψει και το ποιες θα είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι είναι ήδη η μείωση της προκαταβολής του φόρου αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς όπως για παράδειγμα στον σερβιριζόμενο καφέ. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για το πρόγραμμα ενίσχυσης των δανειοληπτών το οποίο αποκάλυψε ότι θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για 6 έως 9 μήνες. Ουσιαστικά θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια –τα οποία θα είναι καλύτερα από αυτά που ίσχυσαν για την πλατφόρμα των κόκκινων δανείων- βάσει των οποίων θα επιλέγεται το ποιος θα επιδοτείται για τη μηνιαία του δόση και ποιος όχι. Πάντως ακόμη και αυτοί που δεν θα πληρούν τα κριτήρια, θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί από τις τράπεζες.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση