Πώς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, πλοία και ΚΤΕΛ από Δευτέρα - Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 09:12 Πώς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, πλοία και ΚΤΕΛ από Δευτέρα - Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Ποιο θα είναι το πρωτόκολλο για τα ταξίδια και ποια τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας των επιβατών στα Μέσα Μεταφοράς.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό, αλλά και στην Κρήτη, αφού το μέτρο απαγόρευσης που επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου λήγει την Κυριακή.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Πέμπτης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια.

Όσον αφορά τη Λευκάδα, την Ελαφόνησο, είπε πως ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, αν όλα πάνε καλά, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

"Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Πέμπτης προς τους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι σήμερα, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό, "που θα είναι μεγάλες" όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε σχετική ερώτηση για τον τουρισμό και στις διμερείς συμφωνίες που υπάρχουν απάντησε: "Θα έχουμε τουρίστες, δεν ξέρουμε πόσους, Στόχος είναι να περιορίσουμε τις απώλειες. Εργαζόμαστε για να έχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη τουριστική περίοδο και για την επόμενη τουριστική περίοδο".

Μέχρι την Κυριακή, τα ταξίδια σε επαρχία και κάθε μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας όπου κατοικεί κάποιος επιτρέπονται μόνο, και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα, για:

-λόγους τροφοδοσίας

-λόγους υγείας

-επαγγελματικής απασχόλησης.

Εννοείται πως όποιος επιθυμεί να μετακινηθεί στην περιοχή όπου έχει δηλώσει τη μόνιμη κατοικία του, μπορεί να μετακινηθεί έχοντας μαζί του το έντυπο Ε1 της φορολογικής του δήλωσης, όπου αναγράφεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα ταξιδεύουμε από τη Δευτέρα

Ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των μετακινήσεων και των μεταφορών αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα στους σταθμούς, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν θα πρέπει να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Όσον αφορά τα αεροπλάνα, θα επιτρέπονται οι πτήσεις εσωτερικού και μόνο με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μετακινήσεις με αεροπλάνο θα γίνονται ως εξής:

- Τσεκ ιν μόνο ηλεκτρονικά.

-Απολύμανση στις αποσκευές και χειραποσκευές που θα μπαίνουν στα ντουλαπάκια του αεροπλάνου.

- Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες από τη στιγμή που θα μπαίνουν στο αεροδρόμιο μέχρι την ώρα που θα βγαίνουν από το αεροδρόμιο του προορισμού. Ειδικά μέσα στο αεροπλάνο.

- Ερωτηματικά παραμένουν για το αν θα υπάρχει κενό στα καθίσματα ανάμεσα στους επιβάτες. Υπάρχει μέριμνα για φίλτρα νοσοκομειακού εξαερισμού των χώρων του αεροπλάνου, ενώ πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας στην επικύρωση των εισιτηρίων και την παραλαβή των αποσκευών.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, όταν αυτές επιτραπούν, θα γίνεται θερμομέτρηση στους επιβάτες πριν επιβιβαστούν, αλλά και μετά.

 

Επιστρέφουν τα τρένα: Επανέναρξη δρομολογίων από τη Δευτέρα - Τα μέτρα προστασίας

Επανέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, "έχοντας ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επιβατών, από την Δευτέρα 18.05.2020 θα κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες IC 50, IC 52, IC56 και IC 58, από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες IC 51, IC 53, IC 57 και IC 59, από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.

Οι επιβάτες, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδι με επιστροφή εντός της ίδιας ημέρας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα πρώτα πρωινά, express δρομολόγια IC 50 & 51, από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, να μεταβούν γρήγορα και με ασφάλεια στο κέντρο της πόλης και να επιστρέψουν με τις απογευματινές αμαξοστοιχίες IC 58 & 59, αντίστοιχα.

Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 81, 83, 84 και 86 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και αντίστροφα, καθώς και τα τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα-Βόλος-Λάρισα. Η εταιρεία ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού μας.

Συγκεκριμένα:

* Το προσωπικό μας χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.

* Υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών.

* Υπάρχει συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες.

* Γίνεται διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες.

* Γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών.

* Υπάρχει έλεγχος στις επιβιβάσεις.

* Όλα τα εισιτήρια μας εκδίδονται ηλεκτρονικά".

Τι θα ισχύει για τα πλοία

Ο μέγιστος αριθμός για τα συμβατικά πλοία προβλέπεται να φθάνει μέχρι και το 55% κατά περίπτωση ενώ στα ταχύπλοα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι στο 50%.

Αναλυτικότερα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Στην περίπτωση των πλοίων με καμπίνες το ποσοστό ανέρχεται στο 55%, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό προς όλες τις κατευθύνσεις. Παράλληλα θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες ανά καμπίνα αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Η καμπίνα θα πρέπει να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.

Στα ταχύπλοα ο μέγιστος αριθμός επιβατών ορίζεται στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Αντίστοιχα, η κατανομή των θέσεων θα είναι ανάλογη αυτής που αναφέρθηκε προηγουμένως για τα συμβατικά πλοία, με μία κενή θέση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.

Τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, οι ταξιδιωτικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες κατά την έκδοση των εισιτήριων και πριν από το ταξίδι πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανονισμούς ενώ οφείλουν να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες ότι είναι πιθανή η άρνηση της επιβίβασης τους στο πλοίο σε περίπτωση που έχουν νοσήσει ή έχουν έρθει σε επαφή χωρίς τη χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) με επιβεβαιωμένο κρούσμα το οποίο έχει νοσήσει από λοίμωξη COVID-19 ή στη μη συμμόρφωση τους με τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης (χρήση ΜΑΠ, κοινωνική απόσταση κ.ά.) όπως αυτά περιγράφονται στις παρακάτω παραγράφους.

 

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση