Δίκη Τοπαλούδη: Η εισαγγελέας Δόγκα που συγκίνησε και προκάλεσε αντιδράσεις - Η κόντρα για τις δηλώσεις Σκέρτσου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 09:42 Δίκη Τοπαλούδη: Η εισαγγελέας Δόγκα που συγκίνησε και προκάλεσε αντιδράσεις - Η κόντρα για τις δηλώσεις Σκέρτσου

Στις 12 το μεσημέρι, η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Μαρία Χρυσού, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία στην οποία θα έχουν καταλήξει οι τέσσερις ένορκοι και οι τρεις τακτικοί δικαστές.

Είναι από τις λίγες φορές που δύο δολοφόνοι συγκεντρώνουν πάνω τους τόσο οργή, θυμό, τόσο σκληρά αισθήματα, ακόμα και από εμάς τους τρίτους που σε λίγο καιρό θα έχουμε ξεχάσει την φοιτήτρια, αλλά και τους δύο άμοιρους γονείς της.

Όμως στα πρόσωπα εκείνων των δύο νεαρών από τη Ρόδο "γκρεμίζονται", όπως η Ελένη Τοπαλούδη από το βράχο εκείνο το κρύο βράδυ, ακόμα και εκείνα τα λίγα ψήγματα ανθρωπιάς, ακόμα και εκείνη η ελάχιστη προσπάθεια να "δεις" πέρα από το έγκλημα, να κατανοήσεις, να μάθεις αν οι θύτες ήταν και οι ίδιοι τα θύματα μιας άλλης δικής τους ιστορίας.

Όμως για την υπόθεση αυτή και τα όσα έγιναν γνωστά στο δικαστήριο, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν φτάσει στο σημείο να ντρέπονται για όσα περνούν από το μυαλό τους για τους δύο νεαρούς με τα "χτισμένα" σώματα, που τηρούν τα μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες, αλλά όπως φάνηκε για τους ίδιους η ζωή (των άλλων) είναι για πέταμα.

Για αυτό και είναι βέβαιο ότι πολλοί αισθάνθηκαν να λυτρώνονται, από όσα ανομολόγητα είχαν μαζέψει μέσα τους όλο αυτό το διάστημα, ακούγοντας τα όσα είπε η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα.

Συνάδελφοι της, αλλά και δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ μάλλον κρατούν αποστάσεις από την τοποθέτηση της.

Χαρακτηριστικά τα όσα σημείωσε η Ιωάννα Μάνδρου στην "Καθημερινή".

Αναδημοσιεύουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Όμως η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα, που η πρόταση της ήταν εξαιρετικά θεμελιωμένη για την ενοχή των δραστών και την αποτρόπαια δράση τους, έκανε κάτι παραπάνω. Ταυτίστηκε, χωρίς να κρατήσει ούτε καν μια αναγκαία απόσταση, δημόσια, φανερά με το θύμα, κάτι που δεν έπρεπε. Όχι γιατί όλοι δεν ταυτιζόμαστε με την Ελένη. Με την Ελένη είμαστε όλοι. Ο εισαγγελέας όμως, αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος, είναι υποχρεωμένος να πείθει για την αντικειμενικότητα του και την αμεροληψία του. Και αυτό όχι για λόγους τεχνοκρατικής προσήλωσης, όχι μόνο για λόγους νομικού πολιτισμού. Αλλά για λόγους ουσίας που σχετίζονται πρώτα απ΄όλα με τη δικαίωση των θυμάτων. Διότι η απόφαση οφείλει - και επιβάλλεται- να είναι ισχυρή, να είναι αμερόληπτη, να πείθει ότι το δικαστήριο έκρινε με βάση τα πραγματικά περιστατικά, αντικειμενικά. Η εποχή της αυτοδικίας, άλλωστε έχει περάσει πια και η απονομή δικαιοσύνης ορίζεται από την γαλλική επανάσταση".

Η ίδια πάντως παρά τις εκφράσεις συμπαράστασης και αποδοχής που εισέπραξε στα social media έσπευσε να κατεβάσει τη σελίδα της από το facebook λίγες ώρες μετά την ανάρτηση μιας φωτογραφίας με κόκκινα τριαντάφυλλα, τα οποία τοποθέτησε σε βάζο πάνω στο γραφείο της. "Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ", έγραψε η κυρία Δόγκα.

Επρόκειτο για τη μητέρας της Ελένης, την Κούλα Τοπαλούδη που προφανώς πήρε δύναμη από όσα είπε η εισαγγελέας στην παρέμβαση της και συγκίνησε το ακροατήριο εντός και εκτός της αίθουσας:

"Αυτή την υπόθεση της Ελένης, Ελένη θα την λέω εγώ, την παρακολουθούσα από τη στιγμή που έγινε. Με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση".

Η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη φοιτήτρια "ακόμη και νεκρή". Επανέλαβε δε, πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών , το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα "αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο".

" Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει" είπε και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.

Η αγόρευσή της Αριστοτέλειας Δόγκα και οι αιχμές εναντίον των δικηγόρων των 2 κατηγορουμένων πάντως προκάλεσαν την παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού.

Ο ΔΣΑ, σε δήλωση- καταγγελία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπόθεσης, ωστόσο επισημαίνει ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων, προσβάλλοντας "στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.".

Τι είχε πει η Εισαγγελέας; "Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας",

"Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους",

"Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί".

Η παρέμβαση της εισαγγελέα και συγκεκριμένα η αντίδραση του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, υφυπουργού για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου, προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση που ζήτησε την αποπομπή του.

"Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης" δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Τι είχε υποστηρίξει ο κ. Σκέρτσος διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήταν προσωπικές του σκέψεις; Ότι τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή και ότι ακόμα και στα πιο ειδεχθή εγκλήματα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να μην κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες αλλά να κρίνουν ακόμα και κόντρα στις προσωπικές τους απόψεις και να λαμβάνουν και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση