Αλέξης Τσίπρας για τουρισμό: Δεν υπάρχει σχεδιασμός, έχουν γίνει πολύ λίγα και αργά βήματα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 16:01 Αλέξης Τσίπρας για τουρισμό: Δεν υπάρχει σχεδιασμός, έχουν γίνει πολύ λίγα και αργά βήματα

«Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να ξεκινήσεις την επόμενη ημέρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νευραλγικού κλάδου του τουρισμού, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων και φορείς από το χώρο του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 3 δισ. μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, επιδοματική στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ελαφρύνσεις του ΦΠΑ, προκαταβολή φόρου και ένα πακέτο στήριξης μέσω του κοινωνικού τουρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού χαρακτήρισε το πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο ως «ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε», είπε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός, έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα» και έκανε λόγο για «αποσπασματικότητα».

Σημείωσε ότι «αυτή η αβεβαιότητα πρέπει άμεσα να τερματιστεί, για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν στοιχειώδη σχεδιασμό. Βρισκόμαστε στα μέσα του Μάη κι ακόμα όχι μόνο δεν έχουν ανοίξει οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε και εικόνα για το πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας, που είναι ο τουρισμός, για την ελληνική οικονομία».

Όπως είπε, δεν είναι καν γνωστό ακόμα το πότε ακριβώς θα ανοίξουν συνολικά οι τουριστικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «είναι κρίσιμο να ξέρουμε τουλάχιστον το πότε θα ξεκινήσουμε - δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να ξεκινήσεις την επόμενη ημέρα, δεν μπορείς να προγραμματίσεις τουριστικά πακέτα αν δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσεις» και «ποιο θα είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο».

Αυτό, σχολίασε, «δεν είναι ζήτημα οικονομικού σχεδιασμού ούτε δυνατοτήτων που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο, αλλά είναι ζήτημα σχεδιασμού και προτεραιοτήτων».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του τουρισμού συνολικά στην οικονομία, τόνισε ότι «οι εξελίξεις και η δυνατότητα η φετινή χρονιά τουλάχιστον να μην είναι μια παντελώς χαμένη, δεν αφορά μονάχα τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφορά συνολικά την ελληνική οικονομία, καθώς ο τουρισμός έχει μια συνολική αντανάκλαση στο σύνολο του ΑΕΠ της χώρας, κοντά στο 20%, πράγμα που σημαίνει ότι ο δικός σας ο κλάδος είναι νευραλγικός».

Ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» και στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξουν εμπροσθοβαρή μέτρα που θα καλύπτουν και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Έκανε ειδική αναφορά στο πακέτο 3 δισ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στην επιδοματική στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει προτείνει από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ακόμη την ανάγκη ελαφρύνσεων του ΦΠΑ και φόρων για όσο διαρκεί η κρίση, της προκαταβολής φόρου και ενός πακέτου στήριξης μέσω του κοινωνικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της εργασίας, ανέφερε την τροποποιημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ενίσχυση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στους εργαζόμενους.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση