Τσιόδρας: Σύνθετο δίλημμα η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο – Το όφελος, όμως, μεγαλύτερο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Μαΐου 2020 18:18 Τσιόδρας: Σύνθετο δίλημμα η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο – Το όφελος, όμως, μεγαλύτερο

Μετά τα μόλις δύο χθεσινά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ακόμα 4 και συνολικά 2.840. Κανένας νέος θάνατος και 165 συνολικά οι νεκροί στην χώρα μας. Δείτε LIVE εικόνα.

Τρίτη σήμερα κι αυτό σημαίνει… ένα πράγμα: Ο Σωτήρης Τσιόδρας κι ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι… εδώ για να ενημερώσουν ζωντανά για το πώς κινείται ο κορωνοϊός στην χώρα μας.

Χθες, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωση στην γραπτή του ανακοίνωση πως τα νέα κρούσματα στην χώρα μας ήταν μόλις δύο (σ.σ. και 165 θάνατοι συνολικά), κάτι που όμως σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, έχει και μια άλλη ανάγνωση.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε πως υπάρχουν 4 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και συνολικά 2.840.

Αναλυτικά τόνισε: “Ανακοινώνονται 4 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1475 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 165. Οι 47 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα”.

υπήρξε κάποιο επιθδημιολογικό όφελος στο λουκέτο. Πολλές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την επιστροφή των παιδιών. Σε κάποιες χώρες τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία των ανθρώπων. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να τα στείλουν στο σχολείο. Από την άλλη, κάποιοι γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν την διδασκαλία από το σπίτι.

Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα.

Ο ιός αυτός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή.

Οι λόγοι υπέρ του επιχειρήματος για επιστροφή στα σχολεία

Πρώτον, υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν στο εξωτερικό ολοκληρωτικά την εκπαίδευση.

Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε.

Δείτε αναλυτικά όσα λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση