Πως ανοίγει ο τουρισμός: Βήμα βήμα τι θα γίνει με πτήσεις, πλοία και ξενοδοχεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 09:12 Πως ανοίγει ο τουρισμός: Βήμα βήμα τι θα γίνει με πτήσεις, πλοία και ξενοδοχεία

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του δεν κρύφτηκε και περιέγραψε με ειλικρίνεια την εικόνα που επικρατεί.

Με όπλο την ιδιαιτέρως θετική εικόνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υγειονομική ασφάλεια που παρέχει η χώρα μας κάτι που τονίζεται διαρκώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική δέσμη μέτρων προκειμένου να μην χαθεί τελείως η τουριστική σεζόν που ήδη έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του δεν κρύφτηκε και περιέγραψε με ειλικρίνεια την εικόνα που επικρατεί στον συγκεκριμένο κλάδο. "Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος".

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δυο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό. Εκείνο βέβαια που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγεία, η ασφάλεια των εργαζομένων και η στήριξη των επιχειρήσεων.

Restart Tourism στις 15 Ιουνίου

Μπορεί την 1η Ιουνίου να ανοίξουν τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ωστόσο η επανεκκίνηση του τουρισμού θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου όταν δηλαδή θα αρχίσουν να έρχονται οι πρώτοι τουρίστες με την απελευθέρωση των πτήσεων και του ανοίγματος των συνόρων.

Την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) θα μπουν σε λειτουργία και τα εποχικά καταλύματα, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τον αρχικό σχεδιασμό που υπήρχε.

"Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και αναλυτικό σχέδιο επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού σε κατάσταση πλήρους, ασφαλούς και αποδοτικής για την εθνική οικονομία λειτουργίας" δήλωσε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Νωρίτερα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Όπως είναι ήδη γνωστό από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς τα νησιά με μειωμένο εισιτήριο, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ που αποφασίστηκε (από το 24% στο 13%), αλλά με λιγότερες θέσεις καθώς η πληρότητα θα φτάνει μέχρι το 50%. Παράλληλα από τις 25 Μαΐου ξεκινούν τα ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες όσων διαθέτουν ή νοικιάζουν σκάφη.

Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης εκτιμάται πως θα οι επιχειρήσεις στην νησιωτική χώρα θα αρχίσουν να παίρνουν μια πρώτη ανάσα από τον εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα για τις κρουαζιέρες με τα πλοία να μένουν αγκυροβολημένα στα λιμάνια.

Αφίξεις χωρίς καραντίνα αλλά με δειγματοληπτικά τεστ

Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι πρώτες πτήσεις με τους τουρίστες, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη η άφιξη των επισκεπτών θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια.

Επίσης θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι "απελευθέρωση" σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους.

Γιατρός σε κάθε ξενοδοχείο

Παράλληλα, ενισχύεται η υγειονομική ικανότητα των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας.

Κάθε ξενοδοχείο υποχρεούται να ορίσει συνεργαζόμενο γιατρό ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικών "χώρων καραντίνας" ανά περιφέρεια/ νησί. Επίσης ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά. Επίσης, δημιουργούνται 600 κλίνες, ειδικά για τον COVID-19, στα νησιά μας. Στόχος είναι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Τουρισμός για όλους

Το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα και για τον εσωτερικό τουρισμό με στόχο να καλυφθεί το κενό από την μικρότερη άφιξη επισκεπτών από το εξωτερικό. Επεκτείνεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, προωθείται πρόγραμμα με σύνθημα "τουρισμός για όλους", χορήγηση εταιρικών κουπονιών για διακοπές, τα λεγόμενα "Holiday Vouchers" για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Εκτιμάται ότι για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται χρηματοδοτικό πλαίσιο 30 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις. Οι δικαιούχοι θα είναι ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία. Το πλήθος τους υπολογίζεται σε 250.000 δικαιούχους. Και εκτιμάτε πως ο εσωτερικός τουρισμός θα περιλαμβάνει εφέτος τουλάχιστον 1 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση