Τουρισμός επί κορωνοϊού: Ελληνικό μπλόκο στους Βρετανούς - Η "λευκή λίστα" των χωρών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 14:09 Τουρισμός επί κορωνοϊού: Ελληνικό μπλόκο στους Βρετανούς - Η "λευκή λίστα" των χωρών

Ποιες χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν οι κάτοικοι στην Ελλάδα.

Ξενοδόχοι, επαγγελματίες του τουρισμού, επισκέπτες και τουρίστες από το εξωτερικό περιμένουν με ανυπομονησία να δημοσιευτεί η "λευκή λίστα" της Ελλάδας με τις χώρες από τις οποίες θα μπορούν να έρχονται τουρίστες.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο ITV News για τις χώρες που θα είναι στη λευκή αυτή λίστα τόνισε ότι η επιλογή θα γίνει αυστηρά και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων κάθε χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα οι τουρίστες από τη Μ. Βρετανία δε θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. "Πιστεύω ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν διαφορετικοί όροι με βάση τα επιδημιολόγικά δεδομένα της χώρας για τον κορονοϊό, οπότε δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει στη λευκή λίστα", είπε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τη συγκεκριμένη ιδέα του τουρισμού στην Ελλάδα. "Πρόκειται για μια επιλογή υπό εξέταση και όχι για συμφωνηθείσα κυβερνητική πολιτική", είπε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι αυτή η λίστα μέχρι το τέλος Μαΐου μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλες χώρες, ενώ κράτη που αυτή στη στιγμή δεν έχουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι σήμερα αλλά αυτά μπορεί να αλλάξουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ITV News, στο πρώτο κύμα τουριστών από το εξωτερικό περιλαμβάνονται οι χώρες των Βαλκανίων, της Βαλτικής, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Κύπρος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ σε αυτές προστίθενται Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Σλοβακία και Τσεχία.

Το καλοκαίρι θα υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού

Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός είναι σε θέση να ανακάμψει "πολύ γρήγορα", από τη στιγμή που θα αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι αρχικά επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, εξέφρασε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. "Έχουμε δει σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν, ότι ο τουρισμός ανακάμπτει πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας", σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός αφορά περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ραγδαία πτώση της ζήτησης στον τουρισμό, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές σταδιακά μετακινούνται από την αρχική προσέγγιση για αποκλειστικά εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους μήνες, σε μια προσέγγιση που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό. Περιγράφοντας διαφαινόμενες τάσεις, τις οποίες δεν δρομολόγησε, αλλά επιτάχυνε η συγκυρία, μεταξύ άλλων μίλησε για ενδεχόμενη πίεση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στους tour operators. "Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα", επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με επιτυχία την πανδημία.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση