Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Εξετάζεται μείωση φόρων και το φθινόπωρο - Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαΐου 2020 11:50 Σταϊκούρας: Εξετάζεται μείωση φόρων και το φθινόπωρο - Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι εξετάζεται η καταβολή αποζημίωσης τον Μάιο και στους πληττόμενους επιστήμονες.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, δηλαδή στην επόμενη (4η) φάση της υγειονομικής κρίσης, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από την κίνηση περιορισμού τους κατά 0,9% που ξεκινά από τον επόμενο μήνα.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι στο τραπέζι παραμένει και η επανεξέταση των μειώσεων του ΦΠΑ στις κατηγορίες που θα εφαρμοστεί (προσωρινά) από την 1η Ιουνίου, για το κατά πόσο θα πρέπει να επεκταθούν χρονικά. Έκανε όμως σαφές ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει η χώρα το 2021 τα οποία θα είναι πιο περιορισμένα από ότι φέτος.

Επιπλέον, δεν απέκλεισε μία μείωση της προκαταβολής φόρου ακόμα και κατά 50%. Διευκρίνισε όμως ότι για την εν λόγω απόφαση που θα ληφθεί χρονικά γύρω στον Ιούλιο, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα. Και τούτο πως το συνολικό της κόστος είναι 2,4 δις ευρώ (για το 100%).

Προανήγγειλε ΠΝΠ που θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης. Επίσης είπε ότι εξετάζεται η καταβολή αποζημίωσης τον Μάιο και στους πληττόμενους επιστήμονες.

Μείωση φόρων

Επανάλαβε πως η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα. μαζί με τις μειώσεις στον ΦΠΑ.

"Προσδοκούμε ότι όταν φτάσουμε στην 4η φάση της κρίσεως μετά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και να προχωρήσουμε σε μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα", ανέφερε.

Πηγή: capital.gr