Οι λοιμωξιολόγοι λένε Ναι: Να ανοίξουν τώρα τα Δημοτικά σχολεία- Είναι η σωστή εποχή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαΐου 2020 13:18 Οι λοιμωξιολόγοι λένε Ναι: Να ανοίξουν τώρα τα Δημοτικά σχολεία- Είναι η σωστή εποχή

Διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει σαφώς ταχθεί υπέρ του να ανοίξουν τα σχολεία και τα δημοτικά. Δικαιολογώντας την θετική του άποψη για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων έθεσε μια σειρά από επιχειρήματα θέλοντας να αποδείξει πως τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Όπως υποστήριξε υπάρχει κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.

Επίσης τόνισε πως το κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί, ενώ η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. "Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους" είπε χαρακτηριστικά

Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο. "Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας", δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Τι λέει ο καθητής Σύψας:

Ο καθηγητής Σύψας αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα των σχολείων και το αν θα ανοίξουν ή όχι τόνισε και αυτός ότι είναι υπέρ του να ανοίξουν τα Δημοτικά:

"Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές".

Αναφερόμενος δε στο δεύτερο κύμα κορονοϊού που είναι πολύ πιθανό να υπάρξει από το φθινόπωρο, το μήνυμα που έστειλε είναι το εξής: "Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κορονοϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά", επεσήμανε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης:

"Αν τα παιδιά μαζεύονται σε παιδικές χαρές και πλατείες όπως ήδη παρατηρούμε να συμβαίνει, τότε αυτά τα ίδια παιδιά μπορούν το ίδιο άνετα να πάνε και στο σχολείο" δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπάρχουν όμως και άλλοι γιατροί που εκφράζουν επιφυλάξεις. "Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;" διερωτήθηκε για παράδειγμα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι "αυτή την στιγμή δεν είναι αδήριτη ανάγκη και γι' αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις. Έχει σημασία το πόσο σημαντικό είναι αυτό και το πόσο επιδημιολογικό βάρος έχει".

Γι αυτό και η απόφαση θα είναι πολιτική ενώ δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν από τον πρωθυπουργό ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των γονέων δηλώνει αντίθετη με το άνοιγμα των δημοτικών, αφού υπάρχει φόβος για τα παιδιά.

Οι συσκέψεις και τα δεδομένα της Κυριακής

Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται πάντως να γίνουν οι τελευταίες συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο υγείας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Αρκετά θα κριθούν και από τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει και η πορεία της νόσου θα εξακολουθήσει να είναι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. "Τη Δευτέρα θα καταλήξει ο Πρωθυπουργός για το θέμα των δημοτικών σχολείων. Φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών. Θυμίζω ότι στο διάγγελμα που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα ανοίξουν 1η Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος της πανδημίας θα έχει καθοδική πορεία. Φαίνεται ότι αυτή η προϋπόθεση υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά πάντα περιμένουμε την τελική εισήγηση των ειδικών" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση