Κορωνοϊός: Καταρρέει η μεξικανική οικονομία – Στα όρια τους τα νοσοκομεία στη Χιλή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 11:13 Κορωνοϊός: Καταρρέει η μεξικανική οικονομία – Στα όρια τους τα νοσοκομεία στη Χιλή

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει την Λατινική Αμερική, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι πλέον εμφανείς και εξαιρετικά ανησυχητικές. 

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εκτίμησε χθες ότι η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να στοιχίσει στη χώρα ως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη παραμένουν κλειστοί.

Η μεξικανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση προτού χτυπήσει η πανδημία και διάφορες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ως και 9% φέτος προτού αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη το 2021.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι εξαιτίας του κορονοϊού θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. «Αλλά θα δημιουργήσουμε δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε.

Η εκτίμηση του προέδρου συνάδει με αυτή του συντονιστικού συμβουλίου των μεξικανικών επιχειρήσεων (CCE).

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ είχε διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά καταγράφει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης.

Χθες Κυριακή υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 215 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.764 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη μεξικανική επικράτεια αυξήθηκε έτσι σε 7.394 νεκρούς επί συνόλου 68.620 μολύνσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους κανόνες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταλλείων και των ορυχείων και των κατασκευών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, χωρών με τις οποίες το Μεξικό έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ετήσια έκθεσή του για την οικονομία που γενικά χρησιμοποιείται ως βάση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 3,9% φέτος, λόγω του «δραστικού» αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

“Στα όρια τους” τα νοσοκομεία στη Χιλή

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Χιλή, όπου το εθνικό σύστημα Υγείας έχει φτάσει πλέον “πολύ κοντά στα όριά του”, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό πλησιάζουν τα 70.000, αφού σημειώνεται αύξησή τους με ραγδαίο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες.

Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 3.709 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να φθάνει τους 69.102.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 έφθασε χθες τους 718.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όριο διότι έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των αναγκών και της ζήτησης για ιατρική περίθαλψη, για κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας και συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής», τόνισε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στο Σαντιάγο, όπου καταγράφεται η υψηλότερη συγκέντρωση κρουσμάτων.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον SARS-CoV-2, σημειώνει η κυβέρνηση της χώρας.

Η Χιλή, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού παγκοσμίως, κατέγραψε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στις αρχές του Μαρτίου. Ξεπέρασε τα 50.000 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Χιλής (≈19 εκατ.) τελεί σε υποχρεωτική καραντίνα, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο Σαντιάγο και σε αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις.

Πάνω από 3.000 νεκροί στον Ισημερινό

Στον Ισημερινό, το υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 498 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να αυξάνεται έτσι σε 3.108 νεκρούς επί συνόλου 36.756 μολύνσεων.

Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς οι υγειονομικές αρχές θεωρούν πως σχεδόν 2.000 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί αυτό.

Η επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 13.787 κρούσματα (+217) και 1.362 θανάτους. Η Γουαγιακίλ, πρωτεύουσα της επαρχίας και οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι το αστικό κέντρο της χώρας που έχει υποστεί το σκληρότερο χτύπημα, με 9.606 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Και οι 24 επαρχίες του Ισημερινού έχουν καταγράψει κρούσματα, ακόμη και τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Γουαγιακίλ, άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού με σκοπό να ξαναρχίσει κάποια οικονομική δραστηριότητα. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις εσωτερικού και οι διεθνείς πτήσεις θα ξαναρχίσουν από την 1η Ιουνίου στις 00:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο διευκρίνισαν ότι δεν θα επαναληφθούν όλες οι πτήσεις, παρά το 30% του συνόλου, ενώ οι ταξιδιώτες θα καλούνται να προσκομίζουν ιατρικά πιστοποιητικά που θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 κατόπιν εξετάσεων που θα πρέπει να έχουν γίνει το μέγιστο 72 ώρες πριν από την επιβίβασή τους στην πτήση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση