Καλά νέα από το Ινστιτούτο Παστέρ: Ασθενείς με ήπια μορφή κορωνοϊού ανέπτυξαν αντισώματα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 21:31 Καλά νέα από το Ινστιτούτο Παστέρ: Ασθενείς με ήπια μορφή κορωνοϊού ανέπτυξαν αντισώματα

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό

Η "πολύ μεγάλη πλειονότητα" των ασθενών που εμφάνισαν ήπια μορφή της Covid-19 ανέπτυξαν αντισώματα τα οποία μπορούν να τους χαρίσουν ανοσία για πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (CHU) του Στρασβούργου.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι "ενθαρρυντικό" δεδομένου ότι ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς ανοσίας στον νέο κορωνοϊό, ιδίως στα άτομα που δεν έχουν ασθενήσει βαριά.

"Ξέραμε ότι τα άτομα που έχουν αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου εμφανίζουν αντισώματα μέσα σε διάστημα 15 ημερών από τη στιγμή που θα έχουν τα πρώτα συμπτώματα. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει και για εκείνους με ήπια μορφή της νόσου, μολονότι το ποσοστό αντισωμάτων είναι προφανώς μικρότερο", διαβεβαίωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ.

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, για διάστημα τουλάχιστον 40 ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Σουάρτς, ο υπεύθυνος του τμήματος Ιών και Ανοσίας του ίδιου Ινστιτούτου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 160 μέλη του προσωπικού των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Στρασβούργου που είχαν προσβληθεί από ήπια μορφή της Covid-19. Σχεδόν όλοι (153 ή 159, ανάλογα με το είδος του τεστ που χρησιμοποιήθηκε) ανέπτυξαν αντισώματα 15 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Ένα άλλο τεστ χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί αν αυτά τα αντισώματα είχαν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν τον ιό. Συμπέρασμα: 28 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το 98% των ασθενών είχε αναπτύξει τέτοια αντισώματα.

Σύμφωνα με τον Σουάρτς, ο επόμενος στόχος είναι να μελετηθεί αργότερα αν αυτά τα αντισώματα θα διατηρήσουν και στο μέλλον αυτήν την ιδιότητα και για πόσο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις τους επόμενους μήνες.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση