Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγουν τα σύνορα: Από αυτές τις 29 χώρες θα έρθει το πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 14:50 Ανοίγουν τα σύνορα: Από αυτές τις 29 χώρες θα έρθει το πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Εκτός λίστας Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία. Στους επισκέπτες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τυχόν κρούσματα κορωνοϊού.

Τη λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, "ανοίγουν τα σύνορα" για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.

Όπως αναφέρεται, η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το capital.gr, το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς θεωρείται πολύ σημαντικό και καθοριστικό για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, όπως λένε οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τον ελληνικό Τουρισμό.

Οι αφίξεις πέρσι άγγιξαν τα 4 εκατ. και τα έσοδα τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για φέτος, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν ανοδική. Το 56% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο τρίτο τρίμηνο, όπως και το 54% των διανυκτερεύσεων. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα.

Εντούτοις τέσσερις χώρες που αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, με πάνω από πέντε δισ. δαπάνη από τις περσινές εισπράξεις των 18,2 δισ.-, μένουν μέχρι νεοτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων λόγω κορωνοϊού.

Πηγές: thetoc.gr, capital.gr