Πισσαρίδης ο… “Τσιόδρας” της οικονομίας – Ο ρόλος της επιτροπής και τα 32 δισ.

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 08:58 Πισσαρίδης ο… “Τσιόδρας” της οικονομίας – Ο ρόλος της επιτροπής και τα 32 δισ.

Ο «καυτός» Ιούνιος για τουρισμό – εργασιακά και… ραντεβού το φθινόπωρο για τα 32 δισ.. Η Επιτροπή υπό τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πως θα γίνει η διαχείριση των χρημάτων.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας και ημερολογιακά του καλοκαιριού συμπίπτει με το νέο στάδιο «απελευθέρωσης» μετά την καραντίνα, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα διαρκώς επιβεβαιώνουν πως η μάχη με τον ιό φαίνεται να έχει κερδηθεί οριστικά. Πέρα απ’ αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει έναν… ευχάριστο πονοκέφαλο για τα 32. δισ. που θα “πέσουν” στην οικονομία και για τα οποία έχει αρχίσει ο σχεδιασμός, σημαντικό ρόλο στον οποίο θα παίξει η Επιτροπή υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. 

Από σήμερα ανοίγουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας, ενώ επαναλειτουργούν τα ανώτατα και τα πολιτικά δικαστήρια και στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες μπαίνει «πάγος» στην τηλεργασία.

Επίσης, σε ισχύ τίθενται οι μειώσεις φόρων, οι οποίες φέρνουν μειώσεις τιμών στην εστίαση και τις μεταφορές – συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου στα λεωφορεία, τρόλεϊ, το μετρό και τον ηλεκτρικό της Αθήνας.

Παράλληλα, από τις 15 Ιουνίου – όταν θ’ ανοίξουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα και θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό, δίνοντας το έναυσμα για την εκκίνηση αυτής της περίεργης φετινής τουριστικής περιόδου – θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Το πρόγραμμα αφορά στη δυνατότητα των εργοδοτών να μειώνουν κατά 50% το χρόνο εργασίας μέρους ή συνόλου του προσωπικού, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, αρκεί η επιχείρηση να παρουσιάζει μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20%. Μολαταύτα, το κράτος θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το 60% της διαφοράς και σε κάθε περίπτωση με όριο τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού (δηλ. σ’ αυτή την περίπτωση η αναπλήρωση μπορεί να φτάνει και το 100%). Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη, ενώ το πρόγραμμα θα ισχύσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Στα χέρια της Επιτροπής Πισσαρίδη τα 32 δισ.

Σε ό,τι αφορά συνολικά το πλάνο για την οικονομία, πέραν του κρίσιμου τεστ του τουρισμού, η κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της τον… ευχάριστο πονοκέφαλο των 32 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εν αναμονή, βέβαια, των τελικών αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης από τους ηγέτες των χωρών-μελών. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά οι προετοιμασίες για το πλάνο προτεραιοτήτων ξεκινούν άμεσα, με τον κρίσιμο χρόνο να προσδιορίζεται στον Οκτώβριο.

Τότε αναμένεται να παρουσιαστεί το εν λόγω πλάνο, ενώ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς που είναι η άμεση εκταμίευση πόρων και όχι η σταδιακή αποδέσμευσή τους από τον Ιανουάριο του 2021 και σε βάθος τριετίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, την ίδια χρονική στιγμή προσδιορίζονται οι οριστικές αποφάσεις για μειώσεις φόρων και εισφορών, οι οποίες συνεχίζουν ν’ αποτελούν επιδίωξη της κυβέρνησης.

Η διαχείριση του προγράμματος για τα 32 δισ., όπως και η παρουσίαση του πλάνου για τις προτεραιότητες που θα τεθούν, θα γίνει από την κυβέρνηση. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, όμως, θα παίξει πράγματι η εισήγηση της επιτροπής των οικονομολόγων που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού κι έχει επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η επιτροπή ήδη, πριν από την κρίση του κορονοϊού, έχει ξεκινήσει την εκπόνηση ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. «Θα προτείνει το σχέδιό της όπως ήταν από την αρχή η αποστολή της. Βεβαίως τα 32 δισ. είναι μια σημαντική παράμετρος του σχεδίου πλέον, αλλά θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Στη συνάντηση των μελών της επιτροπής με τον πρωθυπουργό που είχε γίνει στο Μαξίμου στις 18 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως η επιτροπή θα εισηγηθεί ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα εξασφαλίζει ευημερία για όλους τους πολίτες και θα έχει στο επίκεντρο τις ψηφιακές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή. Θα εστιάσει συγκεκριμένα σε: ενέργεια και φυσικό περιβάλλον, τουρισμό και αγροδιατροφικό τομέα, μεταποίηση, μεταφορές και logistics, ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και κράτους, καινοτομία, εκπαίδευση και πολιτισμό.

Στην επιτροπή, πέραν του κ. Πισσαρίδη, συμμετέχει ως επικεφαλής ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και συντονιστικό ρόλο έχουν ο καθηγητής του London School of Economics, Δημήτρης Βαγιανός και ο καθηγητής του Yale, Κωνσταντίνος Μεγήρ. Όλοι τους πλαισιώνονται από άλλους καθηγητές κι εμπειρογνώμονες για θέματα της οικονομίας, όπως οι Αρίστος Δοξιάδης, Νίκος Καραμούζης, Φοίβη Κουντούρη, Αλέξανδρος Κρητικός, Διομήδης Σπινέλλης, Πάνος Τσακλόγλου και άλλοι.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση