ΣΥΡΙΖΑ: Το άνοιγμα προς το “κέντρο” και οι πιθανότητες συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 09:18 ΣΥΡΙΖΑ: Το άνοιγμα προς το “κέντρο” και οι πιθανότητες συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ

Μπορεί ο κορωνοϊος να πήγε πίσω όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας πάντως εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει το άνοιγμα προς το κέντρο.

Σε όλες του τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πιο μετριοπαθείς  και διαλλακτικός  ενώ πάντα υπενθυμίζει ότι τώρα πια ξέρει πως είναι να κάθεται ένας αρχηγός κόμματος στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Την Κουμουνδούρου ξέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδομήσει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα -παρουσιάζοντας τον να χάνει την δημοφιλία του ή χλευάζοντας τις θέσεις του  –  δεδομένου ότι η προσωπικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παίζει μεγάλο ρόλο  στο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι.

Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι εάν δεν υπήρχε το ιστορικό προηγούμενο του Ανδρέα Παπανδρέου θα είχαν επιχειρήσει να τον μπλέξουν και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου θεωρώντας ότι έτσι θα ξεμπέρδευαν μια και καλή από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Η αυτοκριτική για την μεσαία τάξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ πάντως το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με διάθεση αυτοκριτικής απέναντι στην μεσαία τάξη, αφού τουλάχιστον δύο φορές  μιλώντας για  τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και θέλοντας να εξηγήσει την απομάκρυνση της κυβέρνησης του  από  την μεσαία τάξη είπε ότι  ο στόχος τους  ήταν να βγουν την χώρα  από τα μνημόνια και να θωρακίσουν  την οικονομία .

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλες τους τόνους ότι το κόμμα του δεν κάνει αντιπολίτευση μόνο για να χτυπήσει την κυβέρνηση  και μάλιστα στην συνέντευξη του στον ALPHA  παραδέχτηκε πως του ασκήθηκε εσωκομματική κριτική για τη στάση που κράτησε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, παρ’ όλα αυτά επέλεξε να «μην κουνήσει το δάχτυλο.

Ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά ότι η προσέγγιση του μεσαίου χώρου συνεπάγεται και εξομάλυνση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ καθώς και τα δύο αυτά κόμματα απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή. Για να πιούν λοιπόν … νερό θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία .  

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι  το τελευταίο διάστημα στελέχη από την «παλαιά φρουρά» -από τους λεγόμενους κομματικούς – όπως ο Νίκος Βούτσης αρχίζουν  να βλέπουν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ που πριν από λίγο καιρό δεν ήθελαν ούτε να την ακούσουν. Φυσικά σε αυτή την αλλαγή έχει παίξει ρόλο και ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να έχει σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη του στο indicator.gr». ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ είπε: «Έχουμε σημειώσει τη μετακίνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ως προς τη βασική παραδοχή ότι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αποδεσμευτεί πλήρως από τα φιλελεύθερα δόγματα και τις νεοφιλελεύθερες επιταγές που ήταν ακριβώς επί μια εικοσαετία το μοντέλο της κοινής ατζέντας με τους νεοφιλελεύθερους και οδήγησε τη σοσιαλδημοκρατία εκεί που την οδήγησε».

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση