Αυστηροί έλεγχοι ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος: Προειδοποίηση Παπαθανάση στους επαγγελματίες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 16:25 Αυστηροί έλεγχοι ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος: Προειδοποίηση Παπαθανάση στους επαγγελματίες

Για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας.

Προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, προαναγγέλοντας αυστηρούς ελέγχους σε όλη την χώρα για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας.

"Οι μηχανισμοί διενεργούν καθημερινά εκατοντάδες ελέγχους. Η μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας επισύρει εκτός από πρόστιμο και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Το τριήμερο συνεχίζουμε τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια", έγραψε στο Twitter o Νίκος Παπαθανάσης στέλνοντας σαφές μήνυμα.

Αυξημένα μέτρα στα λιμάνια

Στο μεταξύ, σε καλύτερα επίπεδα από τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να είναι από σήμερα η επιβατική κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν κάποιο νησιωτικό προορισμό για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Το Λιμενικό Σώμα σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχει λάβει αυξημένα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω των υγειονομικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όσοι επιβάτες πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από την επιβίβασή τους, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου από άλλους επιβάτες σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα: ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας από την Τετάρτη 3/6 έχει προχωρήσει σε αύξηση του πρωτοκόλλου επιβατών για τα επιβατηγά πλοία, από το 50% στο 60% για αυτά που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% από το 55% σε αυτά που διαθέτουν καμπίνες.

Επίσης αυξάνεται σε 2 (από 1) το όριο ατόμων ανά καμπίνα, ενώ διατηρείται το αντίστοιχο όριο των τεσσάρων ατόμων αν πρόκειται για οικογένεια ή ΑμεΑ με τον συνοδό τους.

Χθες Πέμπτη 4 Ιουνίου από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 9 απόπλοι πλοίων και συνολικά αναχώρησαν 4.157 επιβάτες, 866 ΙΧ οχήματα, 472 φορτηγά και 173 δίκυκλα. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν χθες 9 απόπλοι πλοίων και αναχώρησαν συνολικά 1.745 άτομα, 415 ΙΧ οχήματα, 58 φορτηγά και 101 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας χθες Πέμπτη αναχώρησαν πέντε πλοία με 2.972 επιβάτες, 918 οχήματα, 325 φορτηγά και 89 δίκυκλα. Επίσης από το λιμάνι του Λαυρίου έγιναν τέσσερα δρομολόγια πλοίων και αναχώρησαν 622 επιβάτες, 193 ΙΧ, 30 φορτηγά και 18 δίκυκλα.

Οι επιβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μείωση της τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου λόγω της μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, που ισχύει για τους επόμενους πέντε μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες στις αρχές του νέου έτους είχαν προχωρήσει σε μικρή αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου στο 6%, μετά την τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (0,5%) που είναι πολύ ακριβότερο του συμβατικού.

Σε επιφυλακή και η Τροχαία

Σε ειδικές δράσεις και ανάπτυξη αυξημένων μέτρων έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

-Ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων στις πόλεις, σε όλη την εορταστική περίοδο για την εξασφάλιση απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης οχημάτων και πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.

-Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

-Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

-Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, κυρίως για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους.

-Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους, όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί).

-Έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν.

-Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση