Μόσιαλος… χτυπά καμπανάκια σε όλα τα μέτωπα μετά τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊου!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 23:07 Μόσιαλος… χτυπά καμπανάκια σε όλα τα μέτωπα μετά τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊου!

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό σχετικά με τα 97 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην χώρα μας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί ότι οι κάποιοι συμπολίτες μας πήραν αψήφιστα τον κορονοϊό και κάνει έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κορονοϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, πχ μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί», είπε αρχικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. 

Στη συνέχεια ανέφερε πως σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. «Στη Βόρεια Μακεδονία είχαμε 524 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και αποφασίστηκε lockdown για 80 ώρες σε τέσσερις πόλεις, ανάμεσα και η πρωτεύουσα τα Σκόπια. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας».

Όσον για το τι πρέπει να κάνουμε σχολίασε χαρακτηριστικά. «Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, εκεί δηλαδή που ο κορωνοϊός προκαλεί επιπτώσεις θα έχουμε πρόβλημα. Η στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να εστιαστεί στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Μεγάλη ανησυχία θα υπήρχε αν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε ανέβει πολύ. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα».

Την άλλη Δευτέρα ανοίγουν τα σύνορα, η Ελλάδα θα δεχτεί τουρίστες χωρίς καραντίνα με τον κ. Μόσιαλο να επισημαίνει. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους τουρίστες και στους τόπους που θα πάνε να υπάρχει η δυνατότητα για τεστ, ώστε να γίνεται και η σχετική ιχνηλάτηση και στα ξενοδοχεία. Ελαχιστοποιούμε το ρίσκο αν δεχόμαστε τουρίστες από χώρες που έχουν λίγα κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι ελεγχόμενο με την προϋπόθεση ότι επιτηρούμε την κατάσταση συστηματικά».

Σχολίασε τέλος και το φαινόμενο του συνωστισμού στα πάρτι που παρουσιάστηκε το τριήμερο στη Μύκονο. «Αν δεν το ελέγξουμε και έχει πολλά κρούσματα σε ένα νησί δεν θα πηγαίνουν μετά εκεί οι τουρίστες. Δεν πρέπει να γίνει ο συνωστισμός στα μπαρ στις παραλίες και το είχα επισημάνει από το χειμώνα με τα καρναβάλια. Ενα μαζικό πάρτι στην παραλία μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης. Να έχουμε ελληνικό καλοκαίρι αλλά ας είναι διαφορετικό για μία χρονιά».

 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση