Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ΑΟΖ και Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 09:43 ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ΑΟΖ και Τουρκία

Στην σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία αλλά και τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκικής πλευράς επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θα “βάλει πλάτη” σε αυτή την εθνική προσπάθεια η οποία όμως θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει.»

Ο τομεάρχης  Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Κατρούγκαλος  σε δήλωση του ανέφερε ότι «η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη.

Η Συμφωνία άλλωστε παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που, θυμίζω, ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο».

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ακόμα ότι «θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας».

Τα επόμενα βήματα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενα στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν  το επόμενο διάστημα  τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει :

– η  επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

-και η  συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη  η Τουρκολυβική συμφωνία .

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθύμιζαν  πως σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ότι «εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση».

Διευκρίνιζαν ωστόσο ότι εάν δεν ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Έλεγαν ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής στηρίζει την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα ενώ αντίθετα το Μέγαρο Μαξίμου υποτιμά και πολλές φορές χλευάζει την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

πηγή: newsit.gr