Gov.gr: Αυτά είναι τα 3 πιστοποιητικά που θα έχουμε με ένα κλικ - Ολα τα βήματα που ακολουθούμε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 13:40 Gov.gr: Αυτά είναι τα 3 πιστοποιητικά που θα έχουμε με ένα κλικ - Ολα τα βήματα που ακολουθούμε

Ποια είναι τα πιστοποιητικά που θα ακολουθήσουν.

Ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού πραγματοποιείται από σήμερα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, με την ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων μέσω του gov.gr, που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ θα σημάνει και την αρχή μιας νέας ψηφιακής εποχής για την Ελλάδα.

Τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται με ένα κλικ

Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο "Ερμής". Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Όλα τα βήματα που ακολουθείτε

-Μπαίνετε στο https://reg.services.gov.gr/

-Για την έκδοση θα χρειαστείτε:

•Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας

Για τον έλεγχο της εγκυρότητας ενός εγγράφου θα χρειαστείτε:

•είτε τον κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου
•είτε το QR code

Σημειώνεται πως με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθεί η ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο. Παράλληλα, ενοποιούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και οι βεβαιώσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη "Ερμής", θέτοντας τέλος στην άτυπη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων εγγράφων, η οποία προκαλούσε προβλήματα στους πολίτες.

Ποια πιστοποιητικά θα ακολουθήσουν

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός: "Ξεκινάμε με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας για να ακολουθήσουν ελπίζω πολύ σύντομα και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά, εγγυτέρων συγγενών, ληξιαρχικές πράξεις γάμου, συμφώνου συμβίωσης, γέννησης και θανάτου. Και, βέβαια, θα ήθελα να μου μιλήσετε και να μου παρουσιάσετε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια για το πώς θα λειτουργήσει το ψηφιακό αποθετήριο, στο οποίο ο κάθε ‘Ελληνας πολίτης θα μπορεί πια να βρίσκει τα αιτήματα τα οποία έχει υποβάλει προς την Δημόσια Διοίκηση. Θέλω να συγχαρώ και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών για την άψογη συνεργασία τους για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες αυτή την πολύ σημαντική υπηρεσία καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα από τα τέσσερα σημαντικά μητρώα, το μητρώο πολιτών. Νομίζω ότι αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα από αυτήν τη Διυπουργική συνεργασία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί με την συνεχή συνεργασία του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργείου να βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών".

"Αυτό που μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τη βούληση και έχουμε το σχέδιο. Συνεπώς, αυτονόητα θα συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό, αυξάνοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά, αφού πρώτα τις απλοποιήσουμε”, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr.

Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις ψηφιακές υπηρεσίες που ξεκίνησαν εν μέσω lockdown, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι "η ετοιμότητα των πολιτών ξεπέρασε ακόμα και τις πιο θετικές μας προσδοκίες", καθώς όπως φάνηκε οι πολίτες "περίμεναν πότε θα τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες”.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση