Στη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα "θυρανοίξια" του "Greek Summer" - Ανοίγουν αύριο τα σύνορα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 12:15 Στη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα "θυρανοίξια" του "Greek Summer" - Ανοίγουν αύριο τα σύνορα

Ο πρωθυπουργός παρουσία δεκάδων διεθνών μέσων ενημέρωσης θα στείλει στείλει μήνυμα πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ένα νησί που κάθε χρόνο μαγνητίζει εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απευθύνει κάλεσμα στο εξωτερικό ενόψει της διαφορετικής – λόγω της πανδημίας – τουριστικής περιόδου που η πρώτη φάση ξεκινά τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός σε μια συμβολική κίνηση θα επισκεφθεί σήμερα την Σαντορίνη παρουσία δεκάδων διεθνών μέσων ενημέρωσης, με στόχο να στείλει μήνυμα προς όσους επιθυμούν να έρθουν στην πατρίδα μας, πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα θα υπενθυμίσει τον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση μόλις η πανδημία ήρθε στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας έχει από τους χαμηλότερους δείκτες σε κρούσματα και θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο θα επιστήσει την προσοχή σε όλες τις πλευρές πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι ακόμη εδώ.

Παγκόσμια προβολή του ελληνικού τουρισμού

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Σαντορίνη θα είναι ο αρχαιολογικό χώρος του νησιού στο Ακρωτήρι. Εκεί η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα τον ενημερώσει για τις εργασίες που γίνονται στον χώρο αλλά και το στέγαστρο. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, ενόψει της άφιξης των τουριστών που θα έρχονται στο νησί από τη Δευτέρα.

Την ώρα της δύσης του ηλίου, σε ένα ξεχωριστό σημείο πάνω στην καλντέρα και με φόντο το ηφαίστειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στόχος είναι η παγκόσμια προβολή της Ελλάδας ως χώρας τουριστικού προορισμού. Άλλωστε εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν ως "μάνα εξ ουρανού" την άφιξη των τουριστών προκειμένου να μην χαθεί τελείως αυτή η καλοκαιρινή περίοδος. Οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι μεγάλες και ελπίζουν τους δύο επόμενους μήνες να μειώσουν όσο μπορέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Επί ποδός τα κέντρα υγείας στα νησιά

Επί 24ωρου βάσεως θα λειτουργούν τα κέντρα υγείας στα νησιά καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας το σχέδιο για την θωράκιση των νησιών και την ενίσχυση του συστήματος υγείας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία τόσο για την αύξηση των κλινών όσο και για τις προσλήψεις που έχουν γίνει. "Έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19. Στα νησιά -αν υπάρξει η ανάγκη- μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 694 κλίνες. Έχουμε επίσης δεσμεύσει, αυτή τη στιγμή, 19 κλίνες Μ.Ε.Θ. στα νησιά μας, που μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 79, αν χρειαστεί. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. και οι απλές κλίνες COVID-19, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών σε κέντρα αναφοράς"

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να παραμείνουν οι ασθενείς στα κέντρα Υγείας και στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρό περιστατικό COVID να διακομιστεί σε νοσοκομείο αναφοράς.

Επίσης σχεδιασμός υπάρχει για την διασύνδεση των μικρών υγειονομικών μονάδων με μεγαλύτερα νοσοκομεία ενώ έχει προβλεφθεί και ο τρόπος για άμεσα αποτελέσματα μέσω των τεστ. "Πρέπει λοιπόν, να μεταφέρουμε και να έχουμε και στη νησιωτική χώρα και στα ακριτικά μας νησιά τη δυνατότητα testing. Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα μεταφερθούν σε Σύρο τη Δευτέρα και στη Ρόδο την επόμενη Δευτέρα. Επίσης, έχουμε προσθήκη μικρών αναλυτών (PoC) σε συγκεκριμένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. Εφαρμόσαμε έναν ακτινωτό σχεδιασμό για τη μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Η μεταφορά δειγμάτων γίνεται ούτως ή άλλως στην ενδοχώρα, στα κεντρικά εργαστήρια τα οποία έχουμε και η δυνατότητα testing είναι πολύ ισχυρή για τη χώρα" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Άνοιγμα σε δύο φάσεις

Από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν οι επισκέπτες από 29 χώρες να επισκέπτονται την Ελλάδα μόνο μέσω των αεροδρομίων του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και του "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη. Από την 1ηΙουλίου θα επιτραπούν οι αφίξεις τουριστών από όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια. Όμως, επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε, είτε προσωπικά σκάφη, είτε ιδιωτικά, είτε επαγγελματικά αλλά θα μπαίνουν σε καραντίνα. Όσον αφορά τις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, βόρεια Μακεδονία εκτός και αν πρόκειται για απαραίτητες αναγκαίες επαγγελματικέ μετακινήσεις, ενώ θα ανοίξουν τα σύνορά μας με τη Βουλγαρία.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση