Εκρηκτικό το κλίμα στη Μεσόγειο - Ο Μητσοτάκης θέτει στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 09:09 Εκρηκτικό το κλίμα στη Μεσόγειο - Ο Μητσοτάκης θέτει στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις

Θα καλέσει τους ομολόγους τους να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και κυρώσεις εναντίον της γειτονικής χώρας.

Την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη στις 11 το πρωί. Αν και το ζήτημα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και το ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους για τις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν στην Μεσόγειο.

Ήδη ο πρωθυπουργός από τις 3 Ιουνίου έχει στείλει επιστολές για το επίμαχο ζήτημα τόσο στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας αλλά και τον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει στην περιοχή της Μεσογείου και την Λιβύη.

Παράλληλα θα επαναλάβει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα καλέσει τους ομολόγους τους να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και κυρώσεις εναντίον της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός πριν από δύο ημέρες είχε θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και στην Σύνοδο του ΕΛΚ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση "Ειρήνη". "Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους" είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής μετά το επικίνδυνο επεισόδιο που έγινε στην Μεσόγειο. Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή στηρίζει τις ελληνικές θέσεις ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί κατήγγειλε στο ΝΑΤΟ πως στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά προχώρησαν σε μια επιθετική κίνηση απέναντι στην γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα συνέβησαν όταν πήγε να γίνει έλεγχος σε ύποπτο τουρκικό πλοίο που πήγαινε στην Λιβύη, καθώς υπήρχαν υπόνοιες πως μεταφέρει όπλα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα. Η Άγκυρα απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα, "κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται".

Ο Τσαβούσογλου ρίχνει "δίχτυα" προς τις ΗΠΑ

Μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψης Τούρκων διπλωματών με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Λιβύη, χωρίς να δίνει περεταίρω λεπτομέρειες. Η προεργασία μεταξύ των δύο χωρών έγινε μετά την πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. "Λάβαμε οδηγίες να εργαστούμε από κοινού με τους Αμερικανούς ομολόγους μας, κάτι σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Λιβύης", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και σε άλλα πεδία" τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αναθέρμανση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Το μήνυμα πως "ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου", έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τις σημαντικές επαφές που είχε στο Κάιρο. "Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου". Η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως η διακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη θα συνεχίσει τις προσπάθειες με την Αίγυπτο καθώς υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις μεταξύ των δύο χωρών τόσο απέναντι στην Άγκυρα όσο και για την κατάσταση που θα πρέπει να υπάρξει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση