Δεν πείθουν τα ανοίγματα Τσαβούσογλου - Οι αυστηρές προϋποθέσεις της Αθήνας για να προσέλθει στο διάλογο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 09:32 Δεν πείθουν τα ανοίγματα Τσαβούσογλου - Οι αυστηρές προϋποθέσεις της Αθήνας για να προσέλθει στο διάλογο

Η Αθήνα τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου όσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.

Δυσπιστία επικρατεί από την ελληνική πλευρά απέναντι στα ανοίγματα που επιχείρησε τα τελευταία 24ωρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές βλέπουν ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα δείχνει να ξεμένει από συμμάχους ακόμα και στο ζήτημα της Λιβύης.

Ρωσία, Ιταλία και κυρίως η Γαλλία δεν επιθυμούν να έχει η Τουρκία ένα ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας στην Αφρικανική χώρα ενώ παράλληλα ασκούνται πιέσεις και για τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικό στα περί διαλόγου και συνεργασίας που κάνει λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αναμένει από την γειτονική χώρα πράξεις που θα επιβεβαιώνουν την αλλαγή στάσης της Άγκυρας.

Η Αθήνα τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου όσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. "Η Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προστατεύσει τα συμφέροντα, τα δίκαια και την κυριαρχία της, είναι μια χώρα διαλόγου. Αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνει σε μια ατμόσφαιρα που το επιτρέπει. Όχι με παραβιάσεις, όχι με απειλές" τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Από το Κιλκίς ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. "Οι Έλληνες εμπιστευόμαστε την ισχύ, τη δύναμη και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Την Τετάρτη στον Έβρο ο Μπορέλ

Την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο θα δει από κοντά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Μετά από πέντε μήνες, τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την ηγεσία της Ε.Ε. για να διαπιστώσουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους με τις επίσκεψη του Ζοσέπ Μπορέλ τον οποίο θα υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πετάξουν με στρατιωτικό ελικόπτερο κατά μήκος των συνόρων και θα επιθεωρήσουν την εικόνα στα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική είχε από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων τονίζοντας πως ο διάλογος με τις Βρυξέλλες δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο η Άγκυρα δεν σταματά τις παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Κουρτς

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς. "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάζει", είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της Αυστρίας αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο Αυστριακός καγκελάριος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις τονίζοντας πως "είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση