Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν- Συμφώνησαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 17:41 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν- Συμφώνησαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Οι πληροφορίες θέλουν τους δυο ηγέτες να συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ξαφνική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά. Υστερα απο πολλούς μήνες συνεχών προκλήσεων και απειλών από πλευράς της Τουρκίας, κι ενώ η Αθήνα οργάνωνε την διπλωματική της απάντηση, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνομίλησαν τηλεφωνικά. Σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει για πρώτη φορά μετά από πολυ καιρό κινητικότητα.

Η τελευταία φορά που Μητσοτάκης και Ερντογάν είχε μιλήσει ήταν στις 24 Ιανουαρίου του 2020 με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία. Οταν ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πρόθυμος να στείλει βοήθεια στην γείτονα χώρα που δοκιμαζόταν. Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκτοτε είχε υπάρξει σιωπή.

Και η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η Τουρκία ανακοίνωσε την συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ, πήρε δε εκρηκτικές διαστάσεις, όταν η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα δώσει άδειες σγια έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία θεωρεί μέρος της τουρκικής ΑΟΖ. Πολλοί έκτοτε εκτίμησαν ότι πλέον είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα να στέλνει μήνυμα ότι τυχόν παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι παραβίαση της κόκκινης γραμμής. Ακολούθησε δε η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ που ανέτρεψε τα δεδομένα.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι οι δυο ηγέτες συνομίλησαν. Αν και οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, είναι προφανές ότι πρόκειται για σημάδι εκτόνωσης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ελληνική πλευρά. Η πρώτη επικοινωνία έγινε μεταξύ της Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον ομόλογό της στην Τουρκική προεδρία Ιμπραχιμ Καλίν. Συμφωνήθηκε να γίνει το τηλεφώνημα και ακολούθησε η επικοινωνία των δυο ηγετών. Η κουβέντα περιορίστηκε σε θέματα χαμηλής πολιτικής αφού στόχος ήταν η εκτόνωση και το σπάσιμο του πάγου και όχι να γίνουν θεαματικά βήματα, γεγονός αδύνατον άλλωστε λόγω της συγκυρίας αλλά και του χρόνου που έχει μεσολαβήσει πρίν από την τελευταία επικοινωνία Ερντογάν- Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση να ενταχθεί η Τουρκία στο πρώτο κύμα των τρίτων χωρών για τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης. Συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως η πανδημία, αλλά το βασικό που συμφώνησαν είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία των δυο πλευρών.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Κυβερνητικό στέλεχος στο TheToc: Καμία περίπτωση για εκπτώσεις στα εθνικά ζητήματα της χώρας

Κυβερνητικό στέλεχος συνομιλώντας με το the toc, ανέφερε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενταση έχει φτασει σε υψηλά είπεδα και χρειάζεται αποκατασταση των διαυλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Όπως ανέφερε, η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δυο πλευρές δεν συνομιλούν, προσθέτοντας πως διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπαρξει. Όπως τόνισε στο TheToc, η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση με εκπτώσεις στα εθνικά ζητήματα της χώρας.

Πηγή: TheToc.gr