Βάσεις 2020: Φετινός “ρυθμιστής” η Γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 00:03 Βάσεις 2020: Φετινός “ρυθμιστής” η Γλώσσα

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020, ανά επιστημονικό πεδίο, παρουσιάζει η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία) είναι ο “ρυθμιστής” των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, καθώς είναι το μόνο στο οποίο οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν έναν νέο τρόπο αξιολόγησης, πιο απαιτητικό αλλά και πιο πλήρη. Ετσι, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που είχε φέτος η εξέταση του μαθήματος με τα τρία παράλληλα κείμενα που επελέγησαν, θα ξεχωρίσει τους μέτριους από τους άριστους μαθητές και θα διαμορφώσει τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Βέβαια, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί για μία ακόμη φορά ότι η φετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες

Μια… αντάρτικη τάση παρουσιάζεται στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου θα δούμε πιθανότατα μια οριακή πτώση των βάσεων. Και τα θέματα που εξετάστηκαν όμως οι υποψήφιοι την Παρασκευή στη Χημεία κρίνονται ως πολύ απαιτητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε την πιθανότητα μιας πτωτικής κίνησης σε Ιατρικές Σχολές και τα υψηλόβαθμα τμήματα των Επιστημών της Υγείας.

Γενικά στο πεδίο αυτό, αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος δεν θα είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περυσινές, με μια μικρή ωστόσο πτωτική τάση. Θα υπάρξουν όπως κάθε χρονιά τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια, όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).

2ο επιστημονικό πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπως έχει επισημανθεί, εφέτος θα ισχύσουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς προσφέρεται μια θέση στα ΑΕΙ του πεδίου σχεδόν σε κάθε υποψήφιο. Στις επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν το πεδίο ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η Φυσική δυσκόλεψε όπως δείχνουν τα στοιχεία εφέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, όπως τελικά και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και θα παρουσιάσουν μικρότερους βαθμούς γραπτών «κάτω από τη βάση». Στη Χημεία από την άλλη πλευρά, είχαμε εφέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας, στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές αλλά και βιολογικά τμήματα) δεν αναμένεται αξιόλογη διαφοροποίηση σε σχέση με τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα, με πιθανή μικρή πτώση στα βαθμολογικά «ρετιρέ». Στον βαθμολογικό «πυθμένα» του πεδίου ωστόσο θα υπάρξουν και εφέτος περιφερειακά τμήματα όπως αυτά της Γεωπονίας που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες στα 6.000-7.000 μόρια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, τα θέματα της Παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο στα άλλα μαθήματα του πεδίου (Μαθηματικά, Πληροφορική και Γλώσσα), πιθανότατα οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Ωστόσο και εδώ αναμένεται να έχουμε τελικά συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης» (συνθήκη που διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων που προσφέρονται στο πεδίο). Ετσι, όσον αφορά στους υποψηφίους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, εφέτος θα υπάρχει μία θέση περίπου για το 85% – 90% των υποψηφίων. Και εδώ όμως θα έχουμε τμήματα στην περιφέρεια που θα δεχθούν υποψηφίους με 5.000 – 6.000 μόρια.

Πηγή: Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”

Προσαρμοσμένη αναζήτηση