Novartis - Οι ΗΠΑ προσφέρουν άσυλο στους τρεις Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 09:38 Novartis - Οι ΗΠΑ προσφέρουν άσυλο στους τρεις Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες

Θα παράσχουν πολιτικό άσυλο προκειμένου οι μάρτυρες να αποφύγουν πολυετείς δικαστικούς αγώνες.

Καταιγιστική θεωρείται η εξέλιξη στην υπόθεση Novartis με τις ΗΠΑ να αποφασίζουν, μετά τον συμβιβασμό των Αρχών τους με την πολυθενική Novartis και το πρόστιμο των 335 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι τριετούς αναστολής της εταιρείας, να θέσουν υπό την προστασία τους τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι παράσχουν πολιτικό άσυλο προκειμένου οι μάρτυρες να προστατευθούν φυσικά και να αποφύγουν πολυετείς δικαστικούς αγώνες στην Ελλάδα, στα ποινικά και αστικά δικαστήρια με τους "πρωταγωνιστές" της ιστορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Εστία, τουλάχιστον δυο από τα τρία πρόσωπα που κατέθεσαν στην Ελλάδα ταυτίζονται.

Εν τω μεταξύ ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, που εκπροσωπεί ως συνήγορος τους προστατευόμενους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στην αμερικανική Δικαιοσύνη και στο FBI, δήλωσε στην ΕΡΤ πως οι αμερικανικές αρχές θεωρούν την υπόθεση υψίστης σημασίας και παρακολουθούν κάθε εξέλιξη παρόλο που το έγκλημα έγινε στην Ελλάδα.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες σύμφωνα με τον κ. Σαράκη πήγαν στο FBI κι έδωσαν το 2014 τα πρώτα στοιχεία, βάσει του αμερικανικού νόμου για αθέμιτες πρακτικές εταιριών που είναι στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι δυο πρώτοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis και ο τρίτος προστέθηκε όταν η έρευνα είχε ήδη ξεκινήσει σε 29 χώρες, το 2017, ενώ ο δικηγόρος, πρόσθεσε, πως στην ελληνική Βουλή διαβιβάστηκαν μόνο οι καταθέσεις μαρτύρων των ελληνικών αρχών, δεν διαβιβάστηκαν στοιχεία από τους άλλους τρεις πληροφοριοδότες των αμερικανικών αρχών.

Αποζημίωση για το ελληνικό κράτος

Την περασμένη Παρασκευή 27 Ιουνίου, στην ΕΡΤ βρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος των δύο προστατευόμενων Ελλήνων μαρτύρων της έρευνας των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση της Novartis και είπαν ανάμεσα σε άλλα: "Είναι μία νίκη που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες", ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Π. Σαράκης σχολιάζοντας την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Novartis.

"Οι Έλληνες πολίτες θα απολάμβαναν αυτή τη νίκη κ.Σαράκη αν η Novartis Hellasπλήρωνε τα 300 εκ. στον Έλληνα πολίτη, όχι στον Aμερικανό πολίτη", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"Αποφασίστε σαν κυβέρνηση να μου δώσετε την εξουσιοδότηση διότι γνωρίζω το δρόμο πως θα αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο με μεγάλο χρηματικό ποσό από τη Novartis. Δώστε μου την εντολή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική πολιτεία ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου που γνωρίζουμε την υπόθεση, γνωρίζουμε τον τρόπο πώς θα λάβει το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis. Σας υπόσχομαι ότι δεν θέλω καμία αμοιβή, δεσμεύομαι για αυτό, τα χρήματα θα πάνε στο ελληνικό δημόσιο χωρίς να λάβω την οποιαδήποτε αποζημίωση για ό,τι θα πράξω υπέρ του ελληνικού δημοσίου".

"Συγκινητική η προσφορά σας αλλά είχα την εντύπωση ότι το καθήκον για να στοιχειοθετήσουμε τις διεκδικήσεις μας κατά της Novartis το είχαμε αναθέσει στην κ. Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη. Άρα αν σήμερα πληρώνεται ο Αμερικανός πολίτης από τη Novartis αλλά δεν πληρώνεται ο Έλληνας πολίτης από τη Novartis, η αποτυχία χρεώνεται στο πρόσωπο που έχει αναλάβει να βάλει την Novartis να πληρώσει και στην Ελλάδα, δηλαδή την κ. Εισαγγελέα Διαφθοράς η οποία απέτυχε στο ρόλο της και για αυτό η Novartis πληρώνει στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα γιατί δεν έκανε τη δουλειά της".

Πολιτικές αναταράξεις χωρίς τέλος

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το τσουνάμι των αποκαλύψεων με τις ηχογραφημένες συνομιλίες ξεκίνησε από το δίδυμο Νίκου Παππά - Σάμπυ Μιωνή και έφτασε στη νέα βόμβα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Πάνο Καμμένο μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να κρατά αμυντική στάση και επιχείρησε να ταυτίσει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταγγέλλοντας νέα '89 και προσπαθώντας να ξυπνήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά στο εκλογικό του ακροατήριο. Ξεχνώντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μαζί με τη ΝΔ έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη του (Δραγασάκης, Κουβέλης, κλπ).

Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς συνεχίζει να προκαλεί με τις εμφανίσεις του και όσα λέει, με μπαράζ ...σέλφι στην Κεντρική Επιτροπή και επίκληση των ...αξιών της Αριστεράς. Ο Νίκος Φίλης άδειασε τον πρόεδρό του, συστήνοντας σοφά να μη γίνονται συγκρίσεις με το '89, ενώ αποστάσεις πήρε εκ νέου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

"Παρακράτος" αν όσα βλέπουμε αποδειχθούν αληθινά

"Αν όλα όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα αποδειχθούν αληθινά, τότε προφανώς θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για παρακράτος" επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ερωτηθείς σχετικά για τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή. "Aν όλα αυτά αποδειχθούν, υπάρχει μεγάλο ζήτημα, αλλά όταν βρεθούμε με πραγματικά στοιχεία για όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα προφανώς θα πρέπει να κινηθούν και κάποιες άλλες διαδικασίες. Πρόκειται για εξόχως πολιτικό θέμα" τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, "οι ηχογραφήσεις μάλλον δεν αμφισβητούνται, απλώς προσπαθούν να τούς δώσουν άλλη ερμηνεία, το ζήτημα είναι τεράστιο και χρειάζεται οι εμπλεκόμενοι να δικαιολογήσουν και τη θέση τους και τα λόγια τους, διαφορετικά όσα είπατε νωρίτερα για πιθανή οργάνωση παρακράτους θα είναι πολύ κοντά σε μια πραγματικότητα της προηγούμενης περιόδου". "Όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο θλίψη μπορούν να προκαλούν, κυρίως για το ρόλο που έπαιζαν κάποια πολιτικά πρόσωπα ή τον τρόπο που εργαλειοποιήθηκε στο παρελθόν η δικαιοσύνη" συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

"Αυτά τα ζητήματα δεν έπρεπε να υπάρχουν καν σαν υπόνοια, όχι με πιθανές αποδείξεις όπως φαίνεται από τις ηχογραφήσεις και τα στοιχεία που εμφανίστηκαν... Υπάρχει ανάγκη απόλυτης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ως πυλώνα της δημοκρατίας.

πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com