Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανεκκίνηση Τουρισμού: Κληρώνει στις Βρυξέλλες η λίστα των "πράσινων' και "κόκκινων" χωρών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 09:50 Επανεκκίνηση Τουρισμού: Κληρώνει στις Βρυξέλλες η λίστα των "πράσινων' και "κόκκινων" χωρών

Η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Σήμερα, Τρίτη 30/6 ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται η οριστικοποίηση του καταλόγου των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Ενόψει ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr), καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των επισκεπτών όσο και για να μην υπάρξει διασπορά της νόσου. Ωστόσο εκείνο που σημειώνεται είναι πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση καλεί τους ξενοδόχους αλλά και τους ιδιοκτήτες που έχουν επιχειρήσεων σε καλοκαιρινούς προορισμούς να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, από και προς τρίτες χώρες

Σε ότι αφορά τις τρίτες χώρες η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια γίνονται οι τελευταίες δοκιμές για τον τρόπο που θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην χώρα μας από την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Προβληματισμός επικρατεί από την εικόνα που παρουσιάζει η πορεία του κορονοϊού σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να ισχύει το απαγορευτικό για 9 χώρες. Ωστόσο τα δεδομένα θα επανεξετάζονται κάθε 15 ημέρες, οπότε ο κατάλογος συνεχώς θα αλλάζει ανάλογα με την εικόνα που θα υπάρχει.

Από την 1η Ιουλίου θα είναι κλειστά τα σύνορα για τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ισραήλ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Βόρεια Μακεδονία.

Θωράκιση των νησιών

Παράλληλα τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία των νησιών έχουν ενισχυθεί έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω και προσωρινά οποιοδήποτε κρούσμα, ενώ θα εγκατασταθούν στις νησιωτικές περιοχές για τους τρεις επόμενους μήνες που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται στα αεροδρόμια. Έτοιμα είναι και τα 62 ξενοδοχεία καραντίνα που υπάρχουν σε όλους του καλοκαιρινούς προορισμούς προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

41 πύλες εισόδου και 27 αεροδρόμια

Το άνοιγμα των συνόρων την Τετάρτη από συνολικά 41 πύλες εισόδου, 27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία και 7 λιμάνια, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς κυρίαρχος στόχος όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός είναι η χώρα μας να γίνει ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός για τους τουρίστες.

Αγωνία επικρατεί στον τουριστικό κλάδο που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία και περιμένει ως "μάνα εξ ουρανού" τις πρώτες αφίξεις, με στόχο να σωθεί ότι μπορεί από την καλοκαιρινή σεζόν, από την οποία έχει χαθεί ήδη ο πρώτος μήνας, ενώ οι κρατήσεις για τους επόμενους είναι ελάχιστες. Το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να συνδράμει με νέα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης στην περίπτωση που χρειαστούν.

Ανησυχία για την Σερβία μετά τις 15 Ιουλίου η Τουρκία

Μετά τις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπει να δεχθεί η χώρα μας τουρίστες. Ωστόσο το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Μετά τις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπει να δεχθεί η χώρα μας τουρίστες. Ωστόσο το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο έκδηλη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Σερβία όπου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Οι Σέρβοι πολίτες είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από τα Βαλκάνια που ήρθαν οδικώς το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα έχουν περάσει μέχρι στιγμής 13.211 Σέρβοι πολίτες. Δύο πόλεις στη Σερβία, το Κραγκούγεβατς και η Τούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Συναγερμός σήμανε και στο Κόσοβο όπου μόνο χθες, επί συνόλου 207 δειγμάτων που εξετάστηκαν, τα 96 βρέθηκαν θετικά στον Κορωνοϊό.

Πώς θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει καθημερινά θα γίνονται στα αεροδρόμια 60 στοχευμένοι έλεγχοι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από μία ομάδα ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Με τα συγκεκριμένα κριτήρια θα δημιουργείται το προφίλ του ταξιδιώτη που εκτός από την χώρα προέλευσης θα μετρούν και τα ηλικιακά δεδομένα και τότε θα αποφασίζεται το ποιος θα πρέπει να κάνει το τεστ και το ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα υποχρεούνται πλέον να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Πηγή: thetoc.gr