Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Αλλαγές στο "Συν-Εργασία" και εισφορές, μείωση προκαταβολής φόρου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 09:01 Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Αλλαγές στο "Συν-Εργασία" και εισφορές, μείωση προκαταβολής φόρου

Νέο πακέτο τόνωσης της απασχόλησης –καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά- αλλά και "γενναία μείωση" της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων η οποία θα είναι ακόμη και μηδενική για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ο λογαριασμός των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί –αλλά και λαμβανομένων υπόψη των απωλειών που καταγράφονται σε επίπεδο δημοσίων εσόδων- ανεβάζουν πλέον το εκτιμώμενο ταμειακό κόστος των μέτρων στα 17 δις. ευρώ. Των σημερινών ανακοινώσεων θα υπάρξει και συνέχεια καθώς επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων αλλά και ένας τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επισπεύδονται οι ανακοινώσεις

Η μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση αφορά στο μέτωπο της ανεργίας και γι’ αυτό επισπεύδονται οι ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα "Συνεργασία" δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα τον στόχο του καθώς η συμμετοχή κρίνεται ως εξαιρετικά περιορισμένη. Μπροστά στον κίνδυνο να παραμείνουν αδιάθετοι οι πόροι που έχουν δεσμευτεί –το Συνεργασία έχει προϋπολογισμό ήδη 1 δις. ευρώ το οποίο μάλιστα προέρχεται από ευρωπαϊκό δανεισμό μέσω του προγράμματος Sure- o πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές προς δύο κατευθύνσεις:

1. Μεγαλύτερη επιδότηση των εργοδοτών προκειμένου να κρατήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους είτε με πλήρες είτε με μειωμένο ωράριο. Η επιδότηση φτάνει αυτή τη στιγμή στο 60% των εργοδοτικών εισφορών αλλά και πάλι το οικονομικό κόστος για τον εργοδότη –ειδικά αυτόν που αντιμετωπίζει κατακόρυφη μείωση εσόδων- παραμένει υψηλό.

2. Χρονική επέκταση του προγράμματος το οποίο βάσει των σημερινών δεδομένων λήγει στο τέλος Ιουλίου.

Για τις επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμη η νομοθετική διάταξη της μείωσης της προκαταβολής φόρου. Το μέτρο που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ενεργοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να έχει πλήρη εικόνα για το δημοσιονομικό κόστος που θα προκληθεί. Όσες επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν μείωση εσόδων, θα πληρώσουν κανονικά προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%. Όσες όμως έχουν πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να γυρίσουν σε ζημιές, θα έχουν ακόμη και μηδενικό συντελεστή. Η μείωση της προκαταβολής συνιστά μεγάλη ενίσχυση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις καθώς μέσω του συγκεκριμένου μέτρου καταβάλλονται φόροι περίπου 2,4 δις. ευρώ.

Με τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα αλλά και με δεδομένη την αρνητική πορεία των εσόδων και κατά τον μήνα Ιούνιο (οι ανακοινώσεις για την πορεία εσόδων του Ιουνίου αναμένονται στις 15 Ιουλίου αλλά η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 40%) το φετινό ταμειακό κόστος για τη χώρα αναμένεται να φτάσει στα 17 δις. ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε καινούργιο lockdownαπό το φθινόπωρο. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί με αύξηση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 10 δις. ευρώ και με μείωση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας κατά περίπου 7 δις. ευρώ. Έτσι, η χρονιά θα κλείσει με το δημόσιο χρέος να φτάνει στα 342 δις. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα να περιορίζονται περίπου στα 30 δις. ευρώ.

πηγή: thetoc.gr