Κυκλώματα ανασκαφών: Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός και τέσσερις αστυνομικοί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 13:05 Κυκλώματα ανασκαφών: Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός και τέσσερις αστυνομικοί

Παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματικός, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για όλους τους εμπλεκομένους αστυνομικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 147 άτομα.

Μάλιστα, στις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα σε αρχαία ελληνική τύμβο "τούμπα", στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.)

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης - ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα - λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών (λίρες, χρυσός, χαλκός κ.λπ.).

1
1

Τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν επαρκή εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης. Επιπλέον διέθεταν μηχανήματα (φορτηγά – αγροτικά οχήματα - εκσκαφέα κ.λπ.), που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα Αξιωματικού.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

-ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων και ανιχνευτές μετάλλων,
-(2) μηχανήματα ανίχνευσης και (4) αποστατικά μηχανήματα,
-(3) εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου,
-(5) ανιχνευτές μετάλλων και (4) εξαρτήματα ανιχνευτή μετάλλων,
-συσκευή ακτίνας λέιζερ, συσκευή GPS και μετρητής συχνοτήτων,
-πλαστικές σφήνες εδάφους με ισάριθμους λαμπτήρες,
-(3) λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919,
-νομίσματα, από τα οποία (6) εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων,
-ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που εμπίπτουν στις προστατευτικές -διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων,
-μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα,
-φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet , μίνι φορητός Η/Υ με αορτήρα που προσαρμόζεται για χειρισμό του εν κινήσει και usb stick ,
-(7) φορητοί ασύρματοι και (2) σετ ακουστικών, με ενσωματωμένο μικρόφωνο,
-προβολέας, φορητή λάμπα, πυξίδες, φακοί, κιάλια, (2) χημικές μάσκες προσώπου,
-φωτογραφίες τοπίων και χάρτες με σημεία θησαυρών και ανασκαφές,
-κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM και μνήμης,
-κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica , (3) πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια,
-βιβλιάρια και κάρτες τραπεζών και (20.915) ευρώ.

Πηγή: TheToc.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση