Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Καταρρέει το αφήγημα ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα εμπροσθοβαρώς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 14:25 Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Καταρρέει το αφήγημα ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα εμπροσθοβαρώς

Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ύφεση μεγαλύτερη του 10%, αλλά η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του υποστήριξε πως καταρρέει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος που η χώρα επιστρέφει σε ύφεση παραδεχόμενος συγχρόνως ότι τα ποσοστά της ανεργίας αναμένονται να αυξηθούν. Ωστόσο σημείωσε ότι μετά και τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, "το αφήγημα ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καταρρέει".

Εξήγησε ότι ενώ για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ύφεση μεγαλύτερη του 10%, η Κομισιόν αναθεώρησε προς το θετικότερο τις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τα μέτρα που υλοποιούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν καθώς προτίμησαν την αναστολή εργασίας με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Συμπλήρωσε πάντως ότι το πρόγραμμα βελτιώθηκε και ενισχύθηκε ως προς την κάλυψη σημαντικού τμήματος της εποχικής εργασίας.

Απαντώντας σε επισήμανση για τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

"Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν θέσεις απασχόλησης σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία", τόνισε.

"Το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης"

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση βασίστηκαν σε εθνικούς πόρους καθώς "ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για την ταμειακή ενίσχυση της χώρας". Ωστόσο, σημείωσε, ότι τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Χ. Σταϊκούρας τόνισε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για τα ποσά και πώς συνδέονται αυτά με κοινές προϋποθέσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι με μνημονιακούς όρους, αλλά με κοινούς ευρωπαϊκούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση ενώ για τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους της χρονιάς τόνισε ότι υπάρχει ευελιξία.

"Με αρκετή ασφάλεια μπορώ να πω πως δεν μιλάμε για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση", κατέληξε.

Πηγή: TheToc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση