Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης: Τι θα γίνει με τα πανηγύρια – Πολλές οι καταγγελίες για κέντρα διασκέδασης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 11:23 Παπαθανάσης: Τι θα γίνει με τα πανηγύρια – Πολλές οι καταγγελίες για κέντρα διασκέδασης

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλάει στο newsit και την Μάγδα Τσέγκου για τα θέματα της αγοράς, των επιχειρήσεων, το μέλλον των εργαζομένων στην Ελλάδα και τον στόχο για 600.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Απαντά στο πότε θα γίνουν οι όλες οι εκταμιεύσεις από τα προηγούμενα προγράμματα ΤΕΠΙΧ, γιατί υπήρξε καθυστέρηση. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στο μεγάλο θέμα που προέκυψε με τον συνωστισμό σε πανηγύρια και εξήγησε πότε και αν θα τα απαγορεύσουν, αλλά και πώς θα πράξουν σε αντίστοιχη περίπτωση στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ακόμη, μίλησε για τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί πρόσφατα και εξήγησε το πόσο επιτυχημένα λειτούργησε το τηλεφωνικό κέντρο 1520 όπου πολίτες και επιχειρηματίες καταγγέλλουν κάθε παραβατική περίπτωση την οποία εξετάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Και μπορεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα να υπάρχει αλλά ο ίδιος μίλησε εκτενώς και στο πως πλέον εύκολα κάποιος μπορεί να πάρει μία άδεια και να ιδρύσει μία εταιρεία σε 6μιση λεπτά.

Αισιοδοξούμε ότι δεν θα πατήσουμε φρένο στην οικονομία

«Δεν είναι μόνο το Υπουργείο. Νομίζω ότι όλα τα Υπουργεία και όλοι οι Υπουργοί είχαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην κρίση και άλλωστε είναι μία ομαδική δουλειά. Ο Πρωθυπουργός έδωσε το δρόμο, χάραξε το δρόμο, νομίζω ότι πήγαμε πολύ καλά, περάσαμε πολύ καλύτερα από πολλές χώρες, θα έλεγε ότι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση, επομένως εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Η Ελλάδα πήγε καλά, ξεκινήσαμε, επανεκκινήσαμε δύο μήνες και 4 μέρες τώρα, διότι αυτό ήταν ένα στοίχημα, μάλλον μία πρόκληση, που πήγαμε πολύ καλά και σε σχέση με άλλες χώρες. Αισιοδοξούμε ότι δεν θα πατήσουμε φρένο. Διότι το δύσκολο είναι όταν επανεκκινεί μία οικονομία, να μην πατήσει φρένο η οικονομία, διότι αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.»

Είναι υποχρέωση τους να δοθούν απατήσεις και να τοποθετηθεί ο Τσίπρας για τις αποκαλύψεις Παππά

«Σημαντικά πράγματα βγαίνουν στη δημοσιότητα, σαφώς βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δικαστικό επίπεδο, αν θέλετε σε δικόγραφα. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί καθότι ξέρετε, όλο αυτό δηλητηριάζει και την κοινωνία. Και επομένως και εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα σχόλια, σαφώς θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και αναμένουμε και την τοποθέτηση του κυρίου Τσίπρα, επάνω σε αυτά που έχουν ειπωθεί. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση. Είναι συγκεκριμένο το όνομα το οποίο εμπλέκεται. Ήταν δεξί χέρι του πρώην Πρωθυπουργού, επομένως αναμένουμε τις απαντήσεις και αυτή είναι και η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού μας, του Κυρίου Μητσοτάκη.»

Τι απαντάω σε όσους μιλάνε για lockdown τον Σεπτέμβριο

«Απαντάμε όπως απαντήσαμε και στην περίπτωση της άρσης. Τοπικές παρεμβάσεις καθότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε στο σημείο που γεννώνται. Επομένως, αν έχουμε κρούσματα σε συγκεκριμένο σημείο, θα έχουμε μία τοπική παρέμβαση εκεί, έτσι ώστε να σταματήσουμε και τη διασπορά του ιού. Κοιτάξτε, το να κλείσεις την οικονομία, δεν είναι καλό. Το να λάβεις μέτρα όμως, για να προστατέψεις αν θέλετε καταρχάς τη δημόσια υγεία, γιατί εκείνο το οποίο είπε από την αρχή ο Πρωθυπουργός, είναι ότι πρωτίστως θέλουμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία. Και νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε. Θέλουμε λοιπόν ότι σε περίπτωση που έχουμε τέτοια φαινόμενα διασποράς ιού, απλά θα γίνουν τοπικές παρεμβάσεις.»

Θα απαγορεύσετε ή όχι τα πανηγύρια;

«Δεν είμαστε εκεί. Όχι. Να θυμίσω ότι ανοίξαμε την οικονομία σε 7 βήματα. Ένα από τα βήματα αυτά είναι και τα μπαρ. Είχαμε λοιπόν τέτοιες περιπτώσεις από μπαρ, εφαρμόσαμε το νόμο, κάνουμε καθημερινά 500 ελέγχους και κλείσαμε τη λειτουργία κάποιων μπαρ. Αμέσως υπήρξε μία γενικότερη συμμόρφωση. Κοιτάξτε, η πλειοψηφία του κόσμου ακολουθεί τους κανόνες. Δεν πρέπει λοιπόν να καταδικάσουμε ένα κλάδο, γιατί κάποιοι θέλουν να παραβούν τους κανόνες, το νόμο. Επομένως είχαμε ένα ιδιαίτερο γεγονός με αυτό το πανηγύρι, θα το παρακολουθήσουμε, δεν θέλουμε να σταματήσουμε ή να απαγορεύσουμε τα πανηγύρια, αλλά θα παρακολουθήσουμε στενά, θα κάνουμε τους ελέγχους και αν δούμε ότι αυτό σαν θέμα επεκτείνεται και είναι πιο διευρυμένο, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό. Αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τιμωρητικά επειδή κάποιοι δεν συμπεριφέρθηκαν καλά, σε μία περίπτωση, θα παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στα άλλα πανηγύρια. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός, ή ένας ελεγκτής του κράτους για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και στην ατομική ευθύνη και αυτοί που πάνε στα πανηγύρια, είναι οικογένειες, θα πρέπει λοιπόν να προστατεύσουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους, οπότε θα πρέπει να είναι προσεκτικοί».

Είμαστε κοντά στο να παρέμβουμε και στα μπουζούκια αν παρανομούν – Πολλές καταγγελίες στο 1520

«Θα επέμβουμε και εκεί. Είμαστε κοντά. Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι έξω και αν δούμε τέτοια φαινόμενα και θέλω να σας θυμίσω ότι λειτουργεί και το 1520. Είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτούργησε καταπληκτικά κατά την περίοδο της κρίσης. Εκεί είχαμε καταγγελίες, όπου με τις καταγγελίες βρήκαμε πολλές παραβατικές περιπτώσεις. Από κεί μπορεί να πάρει πληροφορίες και ο επαγγελματίας σχετικά με την επιχείρησή του, σχετικά με τα προγράμματα τα οποία τρέχουν, επομένως αν δούμε και αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, θα κλείσει το κέντρο. Και ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτά τα κέντρα αν κλείσουν, πραγματικά θα πάθουνε μεγάλη ζημιά. Επομένως η συμβουλή μου είναι και το μήνυμα, να μην δοκιμάσουν να λειτουργήσουν πέρα και έξω από τους κανόνες που έχουμε ανακοινώσει. Και τους γνωρίζουμε τους κανόνες. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ, πρέπει να είναι καθήμενοι και νομίζω ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών την έχει ακολουθήσει και έχουμε πάει καλά. Άλλωστε σας είπα. Δύο μήνες και 4 ημέρες σήμερα ξεκίνησε η οικονομία και πήγαμε πολύ καλά. Γιατί ακολούθησαν οι επαγγελματίες τους κανόνες που είχαμε ανακοινώσει ως πολιτεία. Το 1520 είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο για τον πολίτη, μπορεί να καταγγείλει εκεί ότι έχει σχετικά με παραεμπόριο, με εναρμονισμένη πρακτική. Και βρήκαμε για παράδειγμα βενζινάδικα με εναρμονισμένη πρακτική και βάλαμε μεγάλα πρόστιμα. Θέλω να σας πω ότι έχουμε επιβάλλει χιλιάδες πρόστιμα και ύψους εκατομμυρίων και έτσι μπορέσαμε και παρακολουθήσαμε άμεσα την αγορά. Επομένως το 1520 είναι ένα τηλέφωνο για τις καταγγελίες και για τους επαγγελματίες σχετικά με τα προγράμματα τα οποία τρέχουν ή τα προγράμματα τα οικονομικά».

ΤΕΠΙΧ: έως το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει όλες οι εκταμιεύσεις – Ποιος ο λόγος καθυστέρησης;

«Τα προγράμματα τρέχουν. Έχουμε την έναρξη του τρίτου προγράμματος ΤΕΠΙΧ, έως το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει όλες οι εκταμιεύσεις από τα προηγούμενα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και ως προς το δανειοδοτικό το οποίο είναι αυτό με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κατά 80%, θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στα 500 εκατομμύρια σε επίπεδο εκταμιεύσεων, τέλος του μήνα, θα έχουν εκταμιευθεί ένα δις ευρώ. Το πρόγραμμα βεβαίως έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έως 7,3 δις ευρώ. Αλλά επειδή υπάρχει ένας απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι συμβασιοποιήσεις, τρέχουν οι τράπεζες με το ταχύτερο τρόπο αλλά παίρνει λίγο χρόνο να γίνουν οι συμβασιοποιήσεις, έως το τέλος του μήνας 1 δις ευρώ και συνεχίζουμε να δεχόμαστε τις αιτήσεις και συνεχίζονται οι εγκρίσεις προς τους επαγγελματίες που δικαιούνται. Κοιτάξτε. Παίρνει λίγο χρόνο η διαδικασία. Καταρχάς υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια. Ακόμη και στο κομμάτι το χρηματοδοτικό που έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κατά 80%, πάλι απαιτούνται κάποιες εγγυήσεις. Ένα δάνειο απαιτεί το 120% σε εξασφαλίσεις. Όταν έρχεται το κράτος και δίνει το 80%, παραμένει ένα ποσό το οποίο πρέπει να εγγυηθεί ο επαγγελματίας, είναι χαμηλό το ποσό, υπάρχει λοιπόν μία διαδικασία, όπως προχωρούν με καλούς ρυθμούς οι εκταμιεύσεις, ξέρω ότι η αγορά ζητά τα χρήματα πολύ πιο γρήγορα, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να το επισπεύσουμε.»

Στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει η γραφειοκρατία όμως κάποιος μπορεί να πάρει μία άδεια και να ιδρύσει μία εταιρεία σε 6μιση λεπτά

«Κοιτάξτε. Με ένα μαγικό ραβδί δεν εξαφανίζεις ένα τέρας το οποίο έχει βασανίσει την ελληνική πολιτεία για πάρα πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες. Θέλω να σας πω ότι έχουμε κάνει πολλά και αν αναρωτηθήκατε γιατί η Ελλάδα βγήκε αλώβητη αν θέλετε μέσα από την πρώτη φάση όπου υπήρχε έλλειψη των ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη την Ευρώπη, ενώ σε μας εδώ υπήρχε επάρκεια. Αντισηπτικά. Γιατί η Ελλάδα είχε αντισηπτικά όταν δεν μπορούσες να αγοράσεις αντισηπτικά στο Βέλγιο, στη Γαλλία. Είναι γιατί κόψαμε τη γραφειοκρατία, την εξαφανίσαμε και οι παραγωγικές μονάδες έστρεψαν τις γραμμές παραγωγής, στο να παράγουν αυτά τα προϊόντα. Με μία απλή κίνηση, η πολιτεία έδωσε μία ώθηση πραγματική στη βιομηχανία και η βιομηχανία παρήγαγε τεράστιες ποσότητες και έτσι βγήκαμε πολύ εύκολα μέσα από αυτή την κρίση. Τώρα, γραφειοκρατία υπάρχει σε πολλά επίπεδα. Να πούμε ότι μειώσαμε τη γραφειοκρατία κατά πολύ στο κομμάτι το αδειοδοτικό. Πλέον κάποιος μπορεί να πάρει μία άδεια, να ιδρύσει μία εταιρεία σε 6μιση λεπτά, να πάρει μία άδεια να λειτουργήσει το εργοστάσιό του αν βρίσκεται εντός μιας βιομηχανικής περιοχής και μετά να φέρει και να μαζέψει τα χαρτιά, δηλαδή έχουν γίνει πολλά πράγματα. Είναι ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα», λέγεται «Αδειοδότηση εκ των υστέρων», δηλαδή ξεκινάει η δραστηριότητα και μετά μαζεύονται τα χαρτιά. Να σας πω ότι απλοποιήσαμε για παράδειγμα τις βεβαιώσεις τις οποίες μπορεί να τις πάρει κάποιος αυτόματα, επομένως έχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά έχουμε ακόμα και άλλα βήματα να κάνουμε. Αλλά το στοίχημα είναι, η πρόκληση είναι, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να λειτουργήσει πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά.»

Τι θα γίνει με την ταλαιπωρία των πολιτών λόγω μέτρων στις ουρές

«Τελευταία φορά που πήγα σε τράπεζα, ήταν πριν από ένα μήνα. Ναι, περίμενα στην ουρά, αλλά πολύ οργανωμένα, με αποστάσεις, πήρα και χαρτάκι. Κοιτάξτε να δείτε. Πολλές από τις λειτουργίες και αυτά τα οποία πρέπει να κάνει κάποιος, μπορούν να λυθούν ηλεκτρονικά. Σαφώς υπάρχουν και πράξεις που πρέπει να πάω κάποιος στην τράπεζα. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, το αντιλαμβάνομαι, κάνει ζέστη, οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να περιμένουν στην ουρά, θα πρέπει να επιληφθεί κάποιος. Πάντως πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει μεγάλα ανοίγματα σε αυτό. Δηλαδή μία εξουσιοδότηση μπορεί να εκδοθεί πλέον ηλεκτρονικά, μία υπεύθυνη δήλωση… Σαφώς, πάντα θα υπάρχει κάτι και συμφωνά ότι και αυτό πρέπει να λυθεί. Αλλά να δούμε τι έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα, με την ψηφιακή δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έχει λοιπόν δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται πολλά πιστοποιητικά ηλεκτρονικά. Επομένως αποφεύγουμε να πάμε πλέον σε ένα ΚΕΠ για να πάρουμε ένα γνήσιο υπογραφής, γιατί πλέον αυτό εκδίδεται ψηφιακά μέσα από τον υπολογιστή μας.»

Αυτός είναι ο κλάδος που άντεξε μέσα στην κρίση της πανδημίας και σε 4 χρόνια μπορεί να δώσει πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα

«Άντεξε η μεταποίηση, άντεξε η βιομηχανία. Φανταστείτε ένα lockdown, υπηρεσίες δεν υπήρχαν, έπρεπε λοιπόν τα super market να λειτουργήσουν, να λειτουργήσει η εφοδιαστική αλυσίδα, έπρεπε να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα. Πράγματι λοιπόν, η μεταποίηση και η βιομηχανία άντεξε και όχι μόνο άντεξε, πρέπει να σας πω παρότι την έχουμε αφήσει για δεκαετίες πίσω και είμαστε πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο, είμαστε στο 9,5% εισφοράς στο ΑΕΠ έναντι 15% των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Άντεξε και το πρώτο τετράμηνο θέλω να σας πω, ήταν σταθερές οι εξαγωγές μας, σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν πτωτική πορεία 17% και 20% και αυτό θα πρέπει αν είναι ένα μήνυμα προς όλους, το πόσο πρέπει αν στηρίξουμε αυτή τη βιομηχανία και την μεταποίηση. Κάθε 1% στο ΑΕΠ, σημαίνει 100.000 θέσεις εργασίας. Αντιλαμβάνεστε. Αν από το 9,5% φτάσουμε στο 15%, αυτό το πολύ όμορφο, φιλόδοξο στόχο έθεσε ο Πρωθυπουργός, μέσα στη δεκαετία να φτάσουμε στο 15% και μέσα στην τετραετία που μας έρχεται, να πιάσουμε το 12%. Ένας πολύ καλός στόχος για τη βιομηχανία, πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας παραπάνω και όλες αυτές οι θέσεις εργασίας οι περισσότερες στην περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τις νέες και τους νέους που θέλουν να βρουν μία δουλειά στην περιφέρεια».

Δείτε όλη την συνέντευξη:

Πηγή: newsit.gr