Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: «Μαίνεται η πυρκαγιά της πανδημίας στα Βαλκάνια! Κίνδυνος να περάσει στην Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 23:31 Κορωνοϊός: «Μαίνεται η πυρκαγιά της πανδημίας στα Βαλκάνια! Κίνδυνος να περάσει στην Ελλάδα»

Ο κορωνοϊός “δίνει” κάθε μέρα και περισσότερα κρούσματα και ο Νίκος Σύψας χτυπά… πολλά καμπανάκια μαζί. Η “ιδιαιτερότητα” της βόρειας Ελλάδας, τα δεδομένα στην Αττική και όλο το σχέδιο για να μην επιστρέψει ο “εφιάλτης” των περασμένων μηνών.

“Δυστυχώς μαίνεται η πυρκαγιά της πανδημίας στα Βαλκάνια, στα βόρεια σύνορά μας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πυρκαγιά να περάσει τα σύνορα και να έρθει στην βόρεια Ελλάδα”. Με την φράση αυτή, ο Νίκος Σύψας περιγράφει τα επίπεδα συναγερμού που σηματοδότησαν τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως την Παρασκευή, 10.07.2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 60 νέες περιπτώσεις στην Ελλάδα και κάπως έτσι… θυμήθηκαν και όσοι πιθανώς είχαν ξεχάσει (;) πως ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ.

Τα 42 από τα 60 κρούσματα ήρθαν… πεσκέσι από το εξωτερικό, ενώ από νωρίς το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε γίνει γνωστό πως μόνο από τον Προμαχώνα προέκυψαν 29 θετικά κρούσματα!

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως “ήδη έχουμε πολλά κρούσματα. Τα περισσότερα είναι είτε από τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, είτε σημειώνονται στην βόρεια Ελλάδα. Άρα είναι μια κατάσταση εξόχως ανησυχητική. Λαμβάνονται μέτρα κι ενδεχομένως θα ληφθούν και περισσότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον”.

Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το πόσο προφυλαγμένοι μπορούμε να νιώθουμε ακόμη και για τουρίστες που έκαναν τεστ, απάντησε πως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι (!) ωστόσο είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Προαναγγέλλει και νέα μέτρα ο Σύψας

Τόνισε δε, πως παρόλο πουήδη πάρθηκαν πιο αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση(σ.σ. οι τουρίστες στον Προμαχώνα θα πρέπει να έρχονται με… αρνητικό τεστ κορονοϊού στο χέρι) υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορά μας εάν τα παραπάνω δεν αποδώσουν!

“Το πρώτο μας μέλημα είναι η δημόσια υγεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας ενώ ο κορονοϊός… θεριεύει στην Ελλάδα, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο (“είναι ακόμα στο τραπέζι” είπε χαρακτηριστικά) να κλείσουν τα σύνορά μας για Ρουμάνους και Βούλγαρους τουρίστες.

κορονοϊός

Ακόμη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας διευκρίνισε πως αν οι τουρίστες έρχονται με αρνητικό τεστ ων τελευταίων 24 ωρών και συμπληρωμένη την φόρμα Passenger Locator Form (PLF), τότε δεν θα υπόκεινται σε άλλο έλεγχο. Αν όμως οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις δεν συντρέχουν, τότε θα τους γίνεται τεστ και στην χώρα μας.

“Άπαντες θα έχουν ένα τεστ. Είτε θα το φέρνουν μαζί τους, είτε θα τους κάνουμε εδώ” σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο κορονοϊός και η εξάπλωση στα αστικά κέντρα

Αναφερόμενος στο πώς «διαβάζει» τα νέα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα (σ.σ. στην Αττική εντοπίστηκαν και σήμερα, Παρασκευή 10.07.2020 όπως και χθες επτά νέα κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σήμερα σε οκτώ από έξι που ήταν χθες) υπογράμμισε πως “στην Αττική πάντα υπήρχε διασπορά της επιδημίας στην κοινότητα. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι εξαφανίστηκε ο κορονοϊός από την Αττική. Άρα περιμένουμε να έχουμε σποραδικά κρούσματα”.

Και συνέχισε: “Η Θεσσαλονίκη ανήκει στην γενικότερη βόρεια Ελλάδα. Εκεί, εκτός από τους τουρίστες υπάρχουν και εργαζόμενοι σε γεωργικές εργασίες που προέρχονται από βαλκανικές χώρες, αλλά και Έλληνες πολίτες που πηγαινοέρχονται στα σύνορα για ψώνια κλπ. Άρα έχουμε πολλές πηγές και ενδεχομένως να εξηγούνται κάπως αυτά τα κρούσματα.

Ο κορονοϊός είναι και στην κοινότητα, υπάρχει και στην Ελλάδα. Υπάρχει γύρω μας, μπορεί ανά πάσα στιγμή ο ιός να εκδηλώσει νέα κρούσματα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις οδηγίες”.

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Σύψας ενώ ο κορονοϊός… εξαπλώνεται στην χώρα

Πηγή: ΣΚΑΪ