Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tο παρασκήνιο των κρυφών συνομιλιών Αθήνας και Άγκυρας στο Βερολίνο - Γιατί τις "έκαψε" ο Τσαβούσογλου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 09:44 Tο παρασκήνιο των κρυφών συνομιλιών Αθήνας και Άγκυρας στο Βερολίνο - Γιατί τις "έκαψε" ο Τσαβούσογλου

H Τουρκία επέλεξε λίγα 24ωρα μετά να δημοσιοποιήσει την συνάντηση "τορπιλίζοντας" ουσιαστικά την κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Στο κενό έπεσε η πρωτοβουλία που πήρε το Βερολίνο προκειμένου η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Ωστόσο η Τουρκία επέλεξε λίγα 24ωρα μετά να δημοσιοποιήσει την συνάντηση "τορπιλίζοντας" ουσιαστικά την κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα που προσήλθε στην συνάντηση μέσω της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, απέδειξε για ακόμη μία φορά στην πράξη πως επιθυμεί να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περίοδο κρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κάνει πίσω στις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει.

Το γεγονός πως επέλεξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να βγάλει στην επιφάνεια τριμερή συνάντηση που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει τον εκνευρισμό που υπάρχει στην Άγκυρα από το αίτημα της Αθήνας για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της. Άλλωστε μια τέτοια απόφαση από την Ε.Ε. θα βύθιζε ακόμη περεταίρω την οικονομία της γειτονικής χώρας που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν από την περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα η κίνηση της Τουρκίας ήταν και μια απάντηση προς τις Βρυξέλλες που επιμένει να τονίζει πως θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα εναντίον του. Ωστόσο όλα δείχνουν μετά και την απόφαση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί πως η Άγκυρα θέλει να εντείνει την προκλητικότητα της με στόχο οι διαπραγματεύσεις να γίνουν βάση της δικής της ατζέντας.

Γιατί ρίχνει γέφυρες το Βερολίνο

Η Γερμανία δεν επιθυμεί να υπάρξει το εξάμηνο που έχει την προεδρία της Ε.Ε. να δημιουργηθεί κανένα σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Στόχος του Βερολίνου είναι να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου Μητσοτάκη και Ερντογάν, με την Αθήνα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να προσέλθει αν η Άγκυρα δεν αποκλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Μάλιστα απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του που θέλησε να εμφανίσει την τριμερή του Βερολίνου που έγινε με υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Star τόνισε: "Αν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω".

Νέος γύρος πιέσεων από την Αθήνα

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με φυσική παρουσία την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και στην οποία θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα θα έχει σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να ισχυροποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για την δημιουργία καταλόγου με μέτρα κατά της Άγκυρας στην περίπτωση αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. "Ενωμένη και αποφασισμένη, η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία θα επιχειρήσει στα τέλη του επόμενου μήνα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο καθώς θα πρόκειται για μια κίνηση που θα αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Νίκος Δένδιας στην σύνοδο των ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ελλάδα θα απαντήσει αν προκληθεί και θα ζητήσει να εφαρμοστεί το άρθρο 42 της ευρωπαϊκής συνθήκης το οποίο προβλέπει την αλληλοβοήθεια των κρατών-μελών σε περίπτωση που κάποια χώρα της Ε.Ε δεχθεί επίθεση στο έδαφός της.

"Για να είμαστε ξεκάθαροι και με την οικογένειά μας, την ΕΕ, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο, την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα επί τη βάση του 42, αν δεχθεί επίθεση από οποιονδήποτε. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό αφορά την τουρκική παραβατικότητα" υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Star.

Νέα επικοινωνία Τράμπ – Ερντογάν

Ο Ντόναλντ Τράμπ που δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε Τζάμι, είχε νέα επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που έχουν.

Στόχος και τον δύο χωρών είναι η Ανατολική Μεσόγειος και η κατάσταση στην Λιβύη με την Άγκυρα να θέλει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή. Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: "Ο Πρόεδρος Τράμπ και ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν για θετικά εμπορικά ζητήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και υπογράμμισαν την πεποίθησή μας για την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων μέσω διαπραγμάτευσης".

Πηγές: thetoc.gr, Star.gr