ΟΟΣΑ: Υφεση 8% έως 9,7% για την ελληνική οικονομία - Ποια είναι τα δύο σενάρια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 12:21 ΟΟΣΑ: Υφεση 8% έως 9,7% για την ελληνική οικονομία - Ποια είναι τα δύο σενάρια Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, προβλέπει "συγκρατημένη" ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά.

Ύφεση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα συγκρατηθεί στο 8% και θα φτάσει ακόμη και στο 9,7% σε περίπτωση που υποστούμε και δεύτερο γύρο πανδημίας, προβλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, προβλέπει "συγκρατημένη" ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη φετινή ύφεση.

Αναγνωρίζει ότι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ζητά τη μείωσή τους, ενώ διατυπώνει σειρά προτάσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη:

-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

-Να ενισχυθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

-Να θεσπιστούν κίνητρα ειδικά για τους χαμηλόμισθους.

-Να ανοίξουν περισσότερα επαγγέλματα όπως αυτό των δικηγόρων, των μηχανικών και των συμβολαιογράφων.

-Να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία.

-Να εγκαταλειφθεί η διαφορετική φορολόγηση των καυσίμων αλλά και των διάφορων μορφών απασχόλησης.

-Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

-Να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του ΟΑΕΔ όσον αφορά στην εύρεση εργασίας σε ανέργους και να θεσπιστούν "δείκτες απόδοσης" της ελληνικής δικαιοσύνης.

Δύο είναι τα σενάρια του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία:

1. Το πρώτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα στην πανδημία. Σε αυτή την περίπτωση, η ύφεση θα φτάσει φέτος στο 8% και το 2021 θα υπάρξει ανάπτυξη 4,5%. Η συνολική κατανάλωση θα μειωθεί φέτος σε ποσοστό 5% και του χρόνου θα ανακάμψει με ρυθμό 4,6%. Οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν φέτος σε ποσοστό 14,3% για να ανακάμψουν του χρόνου με ρυθμό 7,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθούν κατά 11,1% φέτος και του χρόνου θα ανακάμψουν με ρυθμό 8,7%. Οι εισαγωγές από την άλλη, θα μειωθούν φέτος κατά 8,2% και για να ενισχυθούν του χρόνου σε ποσοστό 9,7%. Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα μειωθεί και φέτος και του χρόνου. Φέτος με ρυθμό 3,5% και του χρόνου με ρυθμό 1%. Ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος με +0,2% και του χρόνου με +0,4%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι και φέτος και του χρόνου αρνητικό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ.

2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει και δεύτερο γύρο πανδημίας. Η ύφεση θα φτάσει στο 9,8% μέσα στο 2020 και του χρόνου θα υπάρξει ισχνή ανάπτυξη 2,3%. Η συνολική κατανάλωση –δημόσια και ιδιωτική- θα μειωθεί φέτος κατά 6,5% και του χρόνου θα αυξηθεί κατά 3%. Οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν φέτος κατά 17,3% και του χρόνου θα αυξηθούν κατά 11%. Οι εξαγωγές θα υποχωρήσουν φέτος κατά 13,6% και του χρόνου θα υπάρξει νέα υποχώρηση κατά 1,3%. Οι εισαγωγές από την άλλη, θα μειωθούν κατά 10,8% φέτος και θα αυξηθούν οριακά κατά 0,5% του χρόνου. Η απασχόληση θα υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 3,8% και του χρόνου σε ποσοστό 1,8%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι φέτος αρνητικό κατά 0,6% και του χρόνου αρνητικό κατά 0,4%.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση