Νέα κραυγή αγωνίας για τα κρούσματα: «Πρέπει να φτάσουμε να δούμε εικόνες Ιταλίας με φορτηγά με νεκρούς;»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 09:09 Νέα κραυγή αγωνίας για τα κρούσματα: «Πρέπει να φτάσουμε να δούμε εικόνες Ιταλίας με φορτηγά με νεκρούς;»

Στα… βασικά επιστρέφουν οι λοιμωξιολόγοι, δηλαδή μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ιδίως στα αστικά κέντρα και στους νέους. Εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή και σε εμπορικά, εκκλησίες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες.

Να επιστρέψει η ενημέρωση αλλά και να καταλάβουν οι πολίτες ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας και θα συνεχίσει να είναι γιατί «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιδημίες και άρα με τη μάσκα», ζήτησε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, που δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στους νέους, και τόνισε πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες από το πως εξελίσσεται η κατάσταση το καλοκαίρι.

Ο Μάριος Λαζανάς, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.07.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δεν έκρυψε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «να πείσουμε τον κόσμο να κρατάει μέτρα». Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πάντα κάποιος να τρέχει πίσω από τον κόσμο και να κόβει κλήσεις, αλλά πρέπει και οι πολίτες να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να πλένουν τα χέρια τους.

«Κάτι δεν πάει καλά», είπε για την αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες. Και έκρινε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στο γεγονός πως «χαλαρώνει η ενημέρωση και ο κόσμος δεν ακολουθεί τα μέτρα (σ.σ. μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών(. Τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά. Δεν έχουμε πολλά μέτρα στα χέρια μας και το εμβόλιο θα αργήσει», είπε και τόνισε πως πρέπει να βρεθούν και τα σωστά μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία.

Δεν μπορεί να υπάρχει παντού ένας… Χαρδαλιάς

«Μόλις μπήκε το πρόστιμο, η χρήση μάσκας άρχισε να εφαρμόζεται. Πρέπει να υπάρχουν συνεχώς αστυνομικά μέτρα και κάποιος να κόβει κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε; Πρέπει να συμμορφωθούμε από μόνοι μας! Γίνονται γάμοι με 600 καλεσμένους, Γιατί; Πρέπει κάποιος να πει “γάμος με 50 άτομα”; Πρέπει να αυτοπεριοριζόμαστε» τόνισε ο Μάριος Λαζανάς.

Χτύπησε ξανά… καμπανάκι γιατί «ο ιός είναι ανάμεσά μας», σημειώνοντας πως κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και κάποιοι υπερμεταδότες. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και κρούσματα σε παιδιά. «Ο ιός μεταδίδεται γιατί δεν παίρνουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή μολύνονται πιο πολύ νέοι γιατί οι ηλικιωμένοι είτε προφυλάσσονται, είτε είναι σπίτια τους είτε προσέχουν. Οι νέοι βέβαια είναι πιο ανθεκτικοί και ίσως γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές εισαγωγές», επεσήμανε.

Μη γίνουμε Ιταλία

Ζήτησε «να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας» και διερωτήθηκε αν για να το καταλάβουμε «πρέπει να φτάσουμε να δούμε εικόνες της Ιταλίας με φορτηγά με νεκρούς;». Επανέλαβε ότι ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.

Και δεν έκρυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική. Και εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως πρέπει να γίνει. «Αυτό που έχουμε συζητήσει και νομίζουμε είναι ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στους κλειστούς χώρους» και σημείωσε πως η άποψή του είναι πως ο κόσμος πρέπει να φοράει μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως σε εκκλησίες, σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες γιατί «δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης».

Έκρινε πως είναι δύσκολο να γίνει ξανά ολικό lockdown αλλά μπορεί να υπάρξουν τοπικά περιοριστικά μέτρα. Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, μπορεί σε περίπτωση κρουσμάτων να κλείσουν κάποια ή μπορεί αν υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού να χρειαστεί να τεθούν συγκεκριμένα ωράρια σε κάποια μαγαζιά.

«Είμαστε όλοι μέρος της λύσης», είπε ο Μάριος Λαζανάς και προειδοποίησε ότι «όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το δεύτερο κύμα. Εύχομαι να μην αυξηθούν τα κρούσματα».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση